Nieuws

In dit hoofdstuk zijn nieuwsberichten over de speurtocht naar de geschiedenis van de familie Von Meijenfeldt te lezen. Hieronder worden zes paragrafen en enkele curiosa opgesomd.

Nieuwsbrieven

Migranten

Uit de Kunst

Affaire Gonsalves

Rode Generaal

Roofmoord in Burundi

Curiosa

Kartoffelnudeln   ***    Küsseli   ***  Patrouilleschaak   ***   Naamswijziging

Kartoffelnudeln Mayenfeld zijn aardappelbeignets. Men kookt de aardappels, schilt ze en maakt ze fijn op de plank als ze nog heel warm zijn. Men voegt er een ei, een stukje boter en een beetje meel bij en maakt er een licht en zacht deeg van. Men rolt ’t als een groote worst en snijdt er sneedjes af, waar men kleine worstjes van maakt die men in gesmolten boter of vet laat zwemmen tot ze goudgeel zijn (op een zacht vuur).

Küsseli Mayenfeld zijn deegkussentjes. Drie lood suiker (30 gram), wat zout, twee kleine eieren en 20 gram gesmolten boter en twee lepels zoete room, 250 gram bloem. Men rolt een blad van het deeg en snijdt ze in ruiten. Men laat ze bakken in gesmolten boter op een zacht vuur tot ze goudgeel zijn. (Als het deeg aan de plank plakt doet men er nog wat meel bij).

Beide recepten uit kookboek van mevrouw H. Hartman, handgeschreven 1899.

Patrouilleschaak of Patrol Chess is een variant op het schaakspel, met de extra opgave dat een stuk alleen mag slaan of schaak zetten als het door een eigen stuk gedekt staat. Dit is in de schaakwereld een klassieker geworden. Met deze beperking worden zelfs hele partijen en toernooien gespeeld in de wereld van de sprookjes- of kolderschaak.Frits von Meijenfeldt (Nh.42) heeft de opgave bedacht en de naam gegeven. Hij zond het in 1975 in naar The Problemist, het periodiek van de British Chess Problem Society.

Een verzoek tot het voeren van de naam Meyerfeldt werd enige tijd geleden ingediend bij het Zweedse Octrooi- en Registratiekantoor. Verzoeker betoogde dat de naam Meijerfeldt “naar verluidt” is uitgestorven. Omdat de vader en zoon Johan August Meijerfeldt gedetailleerd in de Zweedse encyclopedieën voorkomen, de familienaam daardoor algemene bekendheid geniet en de aangevraagde naam daar gemakkelijk mee te verwarren is, wordt het verzoek op 20 juni 2013 in beroep afgewezen