4.3.2. Landsadvocaat

Kaspar, de stichter van de tweede linie van het Tiroolse geslacht Mayer, heeft naast de net behandelde Johan Baptist nog een andere zoon: Sebastian.  Van hem is niet meer bekend dan dat hij twee zoons heeft: Johann Baptist II en Kaspar. Van eerstgenoemde is veel bekend.

Johan Baptist II is in Fassa geboren tussen 1655 en 1670. Hij promoveert in de rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Wenen in 1693. Hij wordt in 1699 al hoogleraar publiek- en privaatrecht aan de Universiteit van Wenen. In 1704 is hij decaan van de  juridische faculteit.

Op 17 september 1706 wordt Johann Baptist samen met zijn broer Kaspar tot rijksridder verhoogd. Hij is dan al landsadvocaat (Landschaft Syndicus) van Neder-Oostenrijk en juridisch adviseur van de aartsbisschop van Salzburg.

Aan de Universiteit van Wenen schrijft Johan Baptist verscheidene juridische verhandelingen. Het meest bekend van hem is de uitbundig vormgegeven beschrijving van het overlijden van keizer Jozef I en de inhuldiging van keizer Karel VI in 1712.

Op 25 mei 1710 is Johann Baptist aanwezig bij de eerste steenlegging van de tweetorenkathedraal in Ernstbrunn, Neder-Oostenrijk. Daar is hij plaatsvervanger van de graaf Von Sinzendorf, die bij de keizer in Spanje verblijft.

Johann Baptist stelt op 16 april 1718 zijn testament op en overlijdt in Wenen op 30 oktober 1720.

Terug   ***   Verder