2.5.8. Diakonie

Het oudste kind van de stamvader Wilhelmina Augusta van Meijerfeldt is 83 jaar oud als zij op 31 januari 1885 in Amsterdam overlijdt. De laatste vier jaar woonde zij aan de Spuistraat 53. Haar man Arendt was acht jaar eerder overleden en haar zoon A.C.F. van Paddenburg leeft nog vier jaar ongehuwd op dat adres. Zodoende heeft zij geen overlevende nakomelingen, noch met de naam Van Meijerfeldt, noch met bloedbanden. Met haar zoon sterft de naam Van Paddenburg in deze tak ook uit. 

Hendrik en Naatje vieren in 1885 hun 40-jarige huwelijk op feestelijke wijze met advertenties in de dagbladen. Bijna alle Von Meijenfeldts zijn present in Dordrecht.

Zoon Carl Frederik wijdt zich aan de diakonie. In de eigen kerk zit hij in het comité van voorbereiding en organisatie van de eerste Centrale Diakonale Conferentie begin 1888 over de de wijze van bedeelen, werkverschaffing, zorg voor weduwen en weezen, voor ouden van dagen en gebrekkigen.

De Nederlands Hervormde Kerk krijgt in 1886 met een nieuwe afsplitsing te maken. Dominee Abraham Kuyper had dankzij de Wet op het Hoger en Voorbereidend Universitair Onderwijs de Vrije Universiteit in 1880 in Amsterdam gesticht, en richt in 1886 de Nederduits Gereformeerde Kerk op. De verschillen met de Afscheiding zijn niet groot en al snel beginnen de fusiegesprekken. Fysiek vindt de fusie plaats door over de Nieuwe Kerk van de Christelijk Gereformeerden een nieuwe gezamenlijke Keizersgrachtkerk te bouwen. 


Bouwtekening van de Keizersgrachtkerk uit 1886
De kerk kent e
en rapsodie van stijlen, telt maar liefst 1600 zitplaatsen dankzij uit de VS afgekeken klapbanken, heeft geen centrale toren maar twee ranke torentjes aan weerszijden van het schip, waarachter de galerijen schuil gaan. De bouw is niet sober, zodat al snel van de kathedraal der gereformeerden werd gesproken. 

Generale Synode (Frederik Hendrik).

Nellie woont als enige nog in Rotterdam. In het Stedelijk Krankzinnigengesticht overlijdt zij in 1887 op 65-jarige leeftijd. De nieuwe vader van het gesticht laat hiervan aangifte doen bij de Burgerlijke Stand, maar vergeet de familieleden in te lichten. Pas een jaar later hoort Hendrik van het overlijden en verzorgt de nalatenschap.

Carl en Nel gaan in 1888 bij zoon Frits en zijn gezin aan de Noorderstraat 90 in Amsterdam wonen, tussen de Vijzelgracht en Reguliersgracht. wonen. De twee jongste broers Jan en Hendrik komen er ook wonen.

In 1889 overlijdt Hendrik op 78-jarige leeftijd in Dordrecht. Hij laat zijn weduwe Naatje achter.

Terug   ***   Verder