2.4.4. Catharina Margaretha

Catharina Margaretha (Cato) von Meijenfeldt wordt geboren in  Amsterdam op 3 april 1856.

Cato trouwt in Amsterdam op 18–jarige leeftijd op 29 oktober 1874 met Jan van der Tas. Hij is geboren in Wateringen op 11 juni 1848. Zijn ouders zijn broodbakker Leendert van der Tas (1824-1885) en Johanna Beekenkamp, eerder gehuwd met Nicolaas van der Vlugt (1822-1863).

Cato von Meijenfeldt
Catharina Margaretha von Meijenfeldt
Jan van der Tas
∞ Jan van der Tas

Cato en Jan hebben acht kinderen: Leendert Carl, Petronella Wilhelmina (gehuwd De Bruyne), Carl, Catharina Margaretha (gehuwd Bakhuizen), Jan, Pieter Cornelis,  Johanna Everdina (gehuwd Landwehr) en Frederik Hendrik.

Het gezin woont in Amsterdam aan de Leidschestraat 104 en de Prinsengracht 510.

De hand van Leiden, Koningsplein, Amsterdam. Winkel van Jan van der Tas.
De Hand van Leiden, Leidseplein, Amsterdam

De Hand van Leiden, winkel in koloniale waren, comestibles en chocolade van J. van der Tas, interieur 1917, foto: C.J. Hofker

Jan van der Tas heeft een grossierderij en huurt een pakhuis aan de Korte Leidschedwarsstraat. Hij is patroon van 5 bedienden en zijn zaak groeit uit tot 15 bedienden in 1908. Hij heeft vooral succes met cacao, waarvoor hij op tentoonstellingen wordt bekroond.

Cato
∞ Jan van der Tas

Jan van der Tas overlijdt in Amsterdam op 16 juni 1908. Achter de schermen zet Cato het bedrijf “De Hand naar Leiden” voort. Haar oudste zoon Leendert Carl geeft er bekwaam leiding aan. In 1918 springt Jan von Meijenfeldt – zoon van Evert en Jo – in als bedrijfsleider, vermoedelijk omdat Leendert van der Tas ziek is; hij overlijdt kort daarop op 43-jarige leeftijd. Oorzaak is dat de broers Pieter Cornelis en Jan van der Tas de zaak overnemen. Omdat de eerste een beetje een avonturier is en de tweede niet bekwaam genoeg blijkt, blijft er van de eens zo bloeiende zaak niets meer over.

Cato van der Tas-von Meijenfeldt

Cato van der Tas-von Meijenfeldt

Cato is nog lang weduwe en sterft 74 jaar oud in Leiderdorp op 28 mei 1930.

Terug   ***   Verder