In 1785 komt een migrant aan in de Republiek met de naam Mayenfeld en dezelfde leeftijd als de stamvader. Er zijn ook wel wat verschillen. Zijn voornamen luiden Rudolf Anton en zijn achternaam deels ‘von Salis’. Hij komt aan uit Batavia en vestigt zich in Breda om stadsbestuurder te worden. In 1802 vertrekt hij naar Kaap de Goede Hoop om Raad van Politie te worden, nadat zijn 36-jarige vrouw is overleden.
De grootvader van Rudolf Anton is in 1686 in het Zwitserse Maienfeld geboren. Dat is de derde stad aan de Rijn, 20 kilometer ten noorden van Chur, waar het Zwitserse kanton Graubünden aan het vorstendom Liechtenstein grenst. De openingszin van het wereldberoemde boek ‘Heidi’ luidt Vom freundlich gelegenen alten Städchen Maienfeld aus fürt ein Fussweg durch grüne, baumereiche Fluren bis zum… Het hele boek speelt zich in dit gebied af. (1)

De familienaam Von Salis-Mayenfeld is een tak van het oeradellijke geslacht von Salis uit Soglio, een Zwitsers-Italiaans grensdorp in de Alpen. Gupert “de Grote” von Salis (1450-1490) is majoor in dienst van aartshertog Sigismund van het aangrenzende Oostenrijk en wordt als vazal van de bisschop van Chur landvoogd over de Herrschaft Maienfeld. Vijf generaties later betaalt rijksridder Gubert von Salis-Soglio (1638-1710) 250 dukaten, een vergulde zilveren beker en een overvloedige brunch (Marend) voor een volledig burgerschap van het stadje. Twee zoons uit diens tweede huwelijk treden in Staatse dienst en lossen als het ware de twee broers van het Zweedse geslacht af. Alsof de Franse koning Lodewijk XIV zijn kans schoon ziet valt hij in 1701 opnieuw de Zuidelijke Nederlanden binnen en luidt de Spaanse Successieoorlog in. Onder Marlborough weten de broers hem tot staan te brengen en na de gevechten blijven zij in Staatse dienst en wonen in hun legerplaats Breda.
Het dragen en gebruiken van wapens wordt door Zwitsers als een beroep gezien. Dit beroep kan in dienst van elke vorst worden beoefend op voorwaarde van betaling (‘geen geld, geen Zwitsers’). Het geslacht von Salis-Mayenfeld dient in het “Regiment Zwitsers 4” en het “Regiment Zwitsers Sprecher”. De ene zoon Johan Baptist klimt daarin op tot majoor, trouwt in 1717 met Anna Philippine van Zuylen van Nijeveld en heeft zes kinderen, maar die zetten de naam niet voort. De andere zoon is de eerdergenoemde grootvader. Hij klimt op tot kolonel van het hele regiment, trouwt in 1711 met Amaranthe Catharina de Raet van Kerchem, de stammoeder van de familie in Nederland. Rudolf Anton is haar kleinzoon en zoon van Johan Baptist, luitenant-generaal in het Staatse leger en adjudant bij stadhouder Willem V van oranje. Hij wordt in 1761 in Arnhem geboren en vertrekt op 14-jarige leeftijd als jongmatroos in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie via Kaap de Goede Hoop naar Batavia. Daar is hij acht jaar koopman en trouwt als 20-jarige in 1781 met de 15-jarige Mauritia Theodora Hilgers.
Na de bevrijding van de Fransen wordt Rudolf Anton ingelijfd bij de Nederlandse adel en enkele jaren later verhoogd tot baron. Zijn titel is jonkheer Roedolph Anthony baron de Salis. Hij wordt 90 jaar oud en heeft verdeeld over zijn twee huwelijken 17 kinderen. Eén van die kinderen erft in 1851 de titel baron en vraagt en krijgt op 9 november 1861 de naam De Salis-Soglio-Mayenfeld voor zijn zoon. (2)
In Nederland sterft de naam von Salis-Mayenfeld uit in het jaar 1900.
1. Johanna Spyri, “Heidi’s Lehr- und Wanderjahr”, Zürich 1880.
2. Koninklijke Besluiten van 15 april 1815 no. 17, 14 juni 1822 no. 22 en 9 november 1861 no. 46.