2.6.4. Bier & Horloges

Carl von Meijenfeldt bereikt op 13 april 1880 de leeftijd van 65 jaar. Dat betekent dat zijn wachtgeld van 500 gulden per jaar tot een einde komt. Ouderdoms- en pensioenuitkeringen kent de overheid dan nog niet. Hij wordt afhankelijk van zijn spaargeld, bijverdiensten en van giften en kortingen van de gereformeerde gemeenschap. In de jaren daarna trouwen zijn drie oudste zoons Evert, Carl en Frits en zetten grote gezinnen op.

Zoon zoon Evert wordt op 30-jarige leeftijd magazijnmeester voor Van Vollenhoven & Co in Rotterdam. Per 11 mei 1880 gaat hij op kamers bij de familie Van Leusden op de Jacobusstraat 40. Daar verlooft hij zich met Jo, de oudste dochter des huizes. Als zij met haar ouders naar de Mauritsstraat 133 in Rotterdam verhuist gaat hij mee. Na anderhalf jaar keert hij op 3 oktober 1881 terug naar Amsterdam.

Om te trouwen is het eerst de beurt aan de 30-jarige Carl Frederik. Op 24 november 1881 gaat hij in ondertrouw met de vijf jaar jongere Margaretha de Haas. Op 8 december trouwen zij. De familie De Haas is een nauw verbonden gereformeerde familie in Amsterdam, afkomstig uit de aangrenzende dorpen Sloten en Sloterdijk. Margré is op 7 augustus 1856 geboren als jongste dochter van de inmiddels overleden koopman Willem de Haas en de nog levende Aaltje Prins.

Carl Frederik von Meijenfeldt

Margaretha de Haas

Carl Frederik trekt na het huwelijk in bij zijn bruid aan de Vondelkade 155, tegenwoordig het begindeel van de Overtoom bij de Vondelkerk. Schoonmoeder Aaltje maakt een verdieping vrij. Het eerst kind Alida in 1882 wordt naar haar vernoemd, maar het leeft slechts 14 maanden. Vervolgens komen vier zoons, die volwassen worden.

Evert is nog maar een half jaar terug uit Rotterdam of hem wacht een nieuw avontuur in Dordrecht. Van Vollenhoven & Co koopt daar aan de Varkensmarkt de brouwerij “De Oranjeboom”, niet te verwarren met de Rotterdams-Bredase bierbrouwerij met die naam. Onder de naam De Gekroonde Valk” gaan daar zowel de Dordtse als de Amsterdamse bieren geproduceerd worden. Hovij vraagt Evert de leiding van deze vestiging op zich te nemen. Per 4 april 1882 verhuist hij en gaat bij zijn 71-jarige oom Hendrik en tante Naatje inwonen.

Viltje voor het lagerbier van
Van Vollenhoven’s brouwerij
Gekroonde valk als symbool voor Van Vollenhoven’s bieren op pand no. 28 aan de Varkensmarkt

Evert heeft nog maar net zijn hielen gelicht of een grote brand breekt uit in de mouterij aan de Hoogte Kadijk in Amsterdam. De enorme vuurzee wordt met moeite geblust, maar de bierproductie loopt geen gevaar. Sterker nog, de herbouw betekent een flinke modernisering en een uitbreiding naar pils, lager en Beiers bier, waarin Heineken een flinke concurrent is geworden.

Zomer 1882 reist Evert in gezelschap van oom Hendrik naar Rotterdam. Daar gaat hij  eindelijk met zijn verloofde Johanna Elisabeth van Leusden in ondertrouw. Hun kleindochters herinneren zich het verhaal dat Jo hem ten huwelijk had gevraagd, “omdat zij geen zin had op het schrikkeljaar te wachten”. Zij is in Rotterdam geboren op 8 december 1853 uit Michiel van Leusden (1815-1885) en Johanna Geertruij Grootenboer (1822-1907). Als tweede en derde getuige voor de bruidegom arriveren zwager Jan van der Tas en broer Carl Frederik uit Amsterdam. De bruiloft is in Rotterdam op 13 juli 1882. Na afloop reist Jo met Evert mee naar Dordrecht. Het echtpaar betrekt een eigen woning aan het Beverwijcksplein. Kort na het huwelijk worden daar twee zoons geboren, waarna nog drie dochters volgen.

Evert von Meijenfeldt

Jo van Leusden

Terug   ***   Verder