Hendrik Pieploo had in 1798 een huis aan de Palmgracht gekocht en woont sinds 1803 met zijn gezin in de Boomstraat 5. Na de bruiloft verhuist Johan August daar naar toe. Zijn getuige Fredrik Wegener woont in dezelfde straat en gaat in maart eveneens in ondertrouw. Johan August kan niet als getuige optreden, want is al weer aan boord van de Braband. (1)
Boomstraat 5, Amsterdam
Hij volgt zijn commandant Kikkert van 1 tot 18 april op de Escadrille op de Wadden, Amsterdam, Zuiderzee en Pampus, verspreid in groepjes over tal van kanonneerboten. Na diens vertrek naar Rotterdam dient hij 10 weken op de Braband onder kapitein Melvill van Carnbée. Op 1 juli gaat hij over op de Esquadrille ligte vaartuigen te Texel onder oude bekende Hermanus Hofmeijer. Uit niets blijkt dat hij werkelijk aan boord gaat en vaardagen maakt. (2)
Negen maanden na het huwelijk op 29 september 1808 baart Cato een eerste kind, voor de stamvader zijn tweede. Het is een zoon. De traditie van de voornamen wordt voortgezet. Zijn doopnamen zijn Johan August en roepnaam Jan. Op 5 oktober vindt de doop plaats in de oude Lutherse Kerk door de Hoogduitse dominee Ebersbach. (3)
Rijksmuseum, Dirk Sluyter (naar Hendrik Willem Caspari)
Ruimschoots op tijd heeft vader zijn zus Augusta Juliana opgetrommeld om getuige te kunnen zijn. Zij reist met haar 17-jarige zoon Carl vanuit Marlow voornamelijk per schip langs de kust naar Amsterdam. De kustwateren en havens van die route zijn veilig geworden sinds zij helemaal onder Franse invloedssfeer vallen: de Noord-Duitse staten van de Rijnbond, Denemarken en Holland. Sinds de Vrede van Tilsit van 1807 houdt Pruisen zich in Brandenburg stil, zijn de handen van Zweden gebonden door gevechten aan de grenzen in Finland en Skåne en gaat alle aandacht van Engeland uit naar de Franse invasie in Spanje.
1. Hendrik Pieploo kocht het huis aan de Palmgracht met de naam Het Wijnvat op de Kar in de gevel in 1798 en verkocht het in 1803.
2. Eskadrille op de Wadden, opgedragen aan Vice Admiraal A. Kikkert en zijn manschappen op de Brabant, Nationaal Archief 2.01.30, Inv 381, fol 10. Confereer-Rolle voor ’s Konings Schip Braband onder Commando van den Kolonel J.J. Melvill van Carnbée, NA 2.01.30, Inv 387, fol 10. Confereer-Rolle der Esquadrille Ligte Vaartuigen te Texel onder Commando van den Kolonel H. Hofmeyer, NA 2.01.30, Inv 383, fol D.
3. Doopboek 1808, Stadsarchief Amsterdam 5001, Evangelisch-Luthers Inv 291, fol J 99. Copy Doopboek 1808, PA 213, Inv 441, blad 27.