2.2.6. Pieploo

Op 4 december 1807 laat Johan August zich openlijk aannemen door dominee J. Tissel van de Evangelisch-Lutherse Gemeente van Amsterdam. Kennelijk is hij bij de Herstelden uitgetreden en maakt gebruik van de regeling om in de moederkerk terug te keren. (1)

Dominee Johannes Tissel

Net als in 1801 heeft hij een motief om zich in te schrijven. Dit keer niet om een kind te dopen maar om aansluitend in ondertrouw te gaan. Hij neemt een getuige mee met de naam Fredrik Wegener, eveneens een zeeman uit Stralsund. De aanstaande bruid en haar vader zijn ook aanwezig. Het gezelschap verplaatst zich naar de Schepenen om daar hun voornemen ook te laten intekenen. 

Hier is voor het eerst de handtekening van Johan August te zien, met een  dikke vette onderstreping. De aanstaande bruid tekent met Catarina Margareta Pielo. De ambtenaar verfraait dat door aan haar voornamen twee keer een h toe te voegen en in het uittreksel krijgt zij in haar achternaam een p mee: er staat Pieplo. (2)

Dat laatste blijkt ook een juistere schrijfwijze van de achternaam. Een niet verwante familie Pielo woont in die tijd in Amsterdam. Op de beide documenten lijkt er achter de eindletter nog iets te komen en in andere geschriften volgt inderdaad een o, u, uw of w. Voor de uitspraak maakt dat niets uit. In de Burgerlijke Stand zal de spelling uiteindelijk Pieploo zijn, dus dat wordt hier verder aangehouden. Haar roepnaam is Cato. Zij is bijna 25 jaar jonger dan haar bruidegom, die zichzelf hier voor het gemak zelf negen jaar jonger maakt.


Amsterdamsche Mercurius, Naamlijst der Geproclameerden,
Eerste Gebod, 6 december 1807

Schepenen kondigen het eerste huwelijksgebod af op 5 december, waardoor Johan August de dag daarop voor het eerst in een Nederlandse krant verschijnt. Het tweede gebod verschijnt op 12 december en het derde op 19 december. Op zondag 27 december 1807 voltrekken zij de plechtigheid. Aan het einde van de middag gaat het bruidspaar naar de Oude Lutherse Kerk om zich kerkelijk te laten inzegenen. Johan August rekent bij de ouderling meteen na afloop een gulden en tien stuivers af. (3)

Wellicht brengt Hendrik zijn dochter Cato in contact met Johan August, want zijn naam komt begin 1804 voor in diens betaalrollen. Dan is hij 58 jaar oud, maar nog steeds schipper. Hij ondervindt steeds meer moeilijkheden met zijn handel varend langs de kusten en liggend in de havens, vanwege de toenemende oorlogshandelingen tussen Frankrijk en Engeland. Eind februari 1807 lijdt het schip van Hendrik Pieploo in het havenfront tussen de Nieuwe Brug en de Oude Stadsherberg (nu Droogbak) als één van de velen flinke schade van een stevige storm.

Terug   ***   Verder

1. Communicantenboek, Stadsarchief Amsterdam, PA 213 Ev-Luth, Inv 650, fol J v.
2. Huwelijksinteeking van de Kerk, SA 5001, Inv 656, fol 103v/206. Uittreksel Ondertrouw, FA N 21.
3. Huwelijksproclamaties Stadhuis, SA 5001, Inv 813, fol 133. Trouwregister van het Stadhuis, SA 5001, Inv 967, fol 79. Uittreksel Huwelijk, FA N 22. Kwitantie Trouwrecht Oude Lutherse Kerk, FA N 23.