3.5.6. Onderzoek 2000-heden

2003   ***   2022   ***   2023

Na de eeuwwisseling is het onderzoek wederom opgepakt, nog steeds door Hugo, maar met een groeiende rol van zijn zoon Lester.

2003

Het begon met een nieuwe onderzoeksreis van maandag 21 juli tot en met woensdag 13 augustus 2003. Na Duitsland werd de bocht door Polen, de Baltische landen en Finland gemaakt. Daarna ging het terug via Zweden. Bezoeken werden gebracht aan Nehringen, Tartu, Hangö, Stockholm en het slot Sövdeborg. Totaal werd 4.356 kilometer afgelegd. 

CAKCXPVQ

De reis was niet bedoeld doorbraken op te leveren. Eén bezoek wist de aandacht van de lokale pers te vangen. De journalist schreef dat het vader en zoon er niet om ging schatten, kastelen of blauw bloed te vinden.

Västra Nylan, voorpagina,
Västra Nyland, Zweedstalig dagblad in zuid-west-Finland, voorpagina 06-08-2003.

2022

In de tweede helft van augustus 2022 volgde een nieuwe rondreis, maar korter door het afsnijden van de bocht van Polen, de Baltische landen en Finland met de veerpont Sassnitz-Ystad. Het programma bestond uit bezoeken aan gebouwen in Stralsund, Nehringen, Ystad, Skåne en Stockholm, fotograferen van handschriften in de Universiteitsbibliotheek Uppsala en het Rijksarchief Stockholm en van schilderijen op diverse locaties. Na de reis zijn van de handschriften transcripties en vertalingen gemaakt, zijn de foto’s van schilderijen bewerkt en is nadere correspondentie gevoerd. De reis zag er gedetailleerd als volgt uit:

Vrijdag 19 augustus 2022: Autoreis Bilthoven-Stralsund. Hotel “Altes schwedisches Konsulat”, restaurant “Christas”.
Zaterdag 20 augustus 2022: In Sankt Nikolai Kirche twee doopfonten bezocht, waar Anna Catharina en Johan August jr in 1722 resp. 1725 zijn gedoopt. Scans van het originele doopboek gevraagd en gekregen, maar (nog) niet van het overlijden van “Frau der Obristen von Meijerfeldt” op 3 juni 1725. Restaurant “Zum Scheel”.
Zondag 21 augustus 2022: In de morgen naar Medrow. Pastor Rolf Kneiβl ontmoet, die daar de oude kerk laat zien. Zijn vrouw heeft artikel over de familie Meijerfeldt geschreven, dat rond de jaarwisseling zal wordt gepubliceerd. Het Hagenow-landhuis was de vorige keer al totaal in verval, inmiddels door bomen geheel aan het zicht onttrokken. In de middag naar Nehringen. Bijpraten met bijna 82-jarige Klaus Bergemann. Eenmaal terug is contact met prof. Haik Porada gelegd. Afdrukken van de foto’s die wij in Zweden maken zullen naar zijn prachtige en rommelige (geen tijd!) museum in het kostershuis gaan. St. Andreas Kirche ziet er als altijd prachtig uit. Restaurateur Posenauer zal worden gemaand het wapen af te maken. Zodra de Gruft wordt geopend (gaat wel even duren) komt telefoontje om tijdig over te komen. Het Gutshaus is in eigendom bij Alexander von Pachelbel-Gehag; alleen het rechter kavaliershaus is in goede staat, de rest deplorabel. Korte tijd later overleed hij.  Restaurant “Dolden Madel Braugasthaus”.
Maandag 22 augustus 2022: Zonder rondleiding ronddwalen en foto’s maken in het Meyerfeldtsches Palais en het Rotermunder Haus in de Badenstrasse. Eind van de dag met de snelle veer (2 uur) naar Ystad. Hotel “Anno 1793 Sekelgården”, restaurant Up eller ner”. Familiewapen op gevel dat daar ooit door familieleden is gespot niet aangetroffen.
Dinsdag 23 augustus 2022: Buitenkant en binnenkant prachtige kerkjes van Sövde en Vittskövle bezocht. Op de gevel van de eerste kerk staan de letters BB (Brita Barnekow) vanwege de extra zware kerkklok en in de tweede bevindt zich een groot Barnekowska grafkoor. Kastelen Söfdeborg en Vittskövle overgeslagen. Later zegt Johan Bennet dat zijn zoon het generaals-schilderij van Meijerfeldt sr krijgt om op de hangen in kasteel Vittskövle waar hij na huwelijk gaat wonen. Ugerup alleen foto’s genomen vanaf de weg, want familie Jellema had geen tijd voor bezoek. Lange reis naar Stockholm. Hotel Bema, restaurant “Veganska Olbaren”. 
Woensdag 24 augustus 2022: Leeszalen oude handschriften van Universiteit Uppsala en Rijksarchief Stockholm bezocht. In de eerste foto’s gemaakt van de nog ontbrekende documenten in Meijerfelts Papper. In de tweede van alle 32 brieven van Andreas Meijer aan Wrangel foto’s gemaakt en eenmaal terug nog brieven uit een ander dossier opgevraagd. Alles ontcijferen en vertalen gaat nog een hele klus worden. Bezoek aan Riddarholmkyrka op Gamla Stan levert toch weer nieuwe details over het  zeer bekende wapen op: hoge kwaliteit afbeelding, naam van de schilder en motto in het Engels.
Donderdag 25 augustus 2022: Ochtend reis Stockholm-Lidköping, middag rondleiding door Stola. Website foto’s van Brita Barnekow, de twee jonge graven en Brita Horn proberen te verbeteren. Het daglicht op het glas hielp niet. Hotell Läckö, restaurant “Pinchos”.
Vrijdag 26 augustus 2022: Boek over Brita Horn – dochter Anna Catharina Meijerfeldt – gekocht. Goed leesbaar, maar  slechte rug. Niet laten restaureren vanwege de hoge kosten; wel gelezen en relevante bladzijden gescand. Twee schilderijen van Johan August sr en zijn vrouw op vertrouwelijke locatie gefotografeerd. Schilderij van Johan August sr in generaalsuniform gefotografeerd in de opslagloods van Johan Bennet in Helsingborg. Hotel Miatorp Helsingborg, restaurant “Chay Vegan”.
Zaterdag 27 augustus 2022: Lange autoreis van Helsingborg over twee tolbruggen naar Bilthoven.

2023

Terug   ***   Verder