1.1.5. Wolmar, stadhouder over Wenden

Wolmar Meijer is de zoon van Johann Meijer en Gertrud von Farensbach. Zijn geboortejaar is niet bekend, maar gelet op zijn functie in 1520 zal dat zeker vóór 1500 liggen. Ook een overlijdensjaar is onbekend.

Wolmar is gehuwd met Agnes of Agnetha von Tiesenhausen uit Odense (Odziena). Dit is een vesting in Zuid-Lijfland, niet te verwarren met de gelijknamige Deense stad op het eiland Fyn. Omdat de familie uit Denemarken afkomstig is kan het zijn dat de plaats daar naar vernoemd is. Andere bronnen zeggen dat het geslacht uit Nedersaksen komt. 

Het wapenschild van het geslacht von Tiesenhausen toont een zwarte lopende os in een gouden veld.

Uit het geslacht von Tiesenhausen is een Agneta bekend. Haar ouders zijn Röttger von Tiesenhausen en  Maya von Nöttken. Zij is echter niet de vrouw van Wolmar Meijer, maar van Heinrich von Möller, die bovendien circa 1616, bijna een eeuw later, overlijdt. (1)

Uit het huwelijk is één kind bekend, een zoon Heinrich.

Wolmar is in 1520 en 1532 of de hele periode daartussen stadhouder over de gebieden rond de stad Wenden (Cēsis, 85 km ten noordoosten van Riga). Hier – en niet in Riga – ligt de hoofdzetel van de Lijflandse tak van de Duitse Orde. Wolter von Plettenberg is hier nog tot 1535 landmeester, tot hij op 85-jarige leeftijd plotseling sterft (volgens overlevering in volle wapenrusting bij het haardvuur).

Het slot Wenden stamt uit de tijd van de Zwaardbroeders, maar juist in deze tijd wordt het flink uitgebreid, onder andere met een noordelijke en zuidoostelijk (“Lange Hermann”) toren en vooral fortificaties en wallen er om heen.

image001Plattegrond van het slot in functie

Ordensburcht Wenden

Terug   ***   Verder

1. N. von Essen, “Genealogisches Handbuch der Oeselschen Ritterschaft”, Tartu 1935, pag. 192zich baserend op bewaard gebleven landakten en rechterlijke uitspraken.