1.2.5. Johan, commandant van Fellin

Johan Meijer is de zoon van Wolmar Meijer en Margaretha von Bremen. Hij is getrouwd met Dorotea Johansdotter von Taube, uit het eerder genoemde huis Fier. Zij krijgen een zoon Anders.

image005De burcht Fellin uit 1224, vóór de verwoesting rond 1700

Johan Meijer is in 1620 slothoofdman of commandant van de burcht Fellin (Viljandi, 70 km ten zuidoosten van Tallinn). De Zweedse koning Gustaaf II Adolf trekt vanuit Noord-Estland tegen Polen-Litouwen ten strijde en heeft binnen enkele jaren heel Lijfland in handen. Fellin wordt in 1624 het particuliere bezit van de Zweedse gouverneur-generaal De La Gardie. Voor de Duitsers treedt onder Zweeds bestuur een verbete­ring op, omdat zij het Lutherse geloof delen en omdat zij hun bestuur- en handelsposities mogen behouden. Ook voor de Esten en Letten treedt een verbetering op, omdat zij toegang krijgen tot het onderwijs; aan martelingen weten de Zweden een einde te maken, maar aan het lijfeigenschap niet.

Johan Meijer profiteert van de grensverschuiving naar het zuiden. Hij verwerft een landgoed Festen (Vestiena) in Lijfland, landinwaarts ter hoogte van Riga.