3.4.9. Conclusies

De speurtocht in Pommeren levert op dat de Zweedse graaf Johann August von Meijerfeldt jr in zijn testament uit 1795 een legaat opneemt van 1.000 rijksdaalder voor Augusta Juliana Meyer(n) uit Medrow, gehuwd met inspecteur en pachter in Mecklenburg Tilow met veel kinderen. In de regionale Lutherse kerkboeken is zij te vinden, rond die tijd met de achternaam  Meijerfeldt, inclusief twee huwelijken met een inspecteur Thilow en een tiental kinderen. De volkstelling van 1819 in Mecklenburg bevestigt alle namen nog eens en voegt geboorteplaatsen en -data toe. Een rechtszaak van 1803-1805 geeft inzicht in de vermogensafwikkeling van de erfenissen van de graaf en van haar eerste man. De Pommerband schrijft haar achternaam als Meienfeld en de gelijknamige veldmaarschalk als haar natuurlijke vader. 

Tegenwerpingen 

Voordat een conclusie getrokken wordt moeten twee tegenwerpingen onderzocht worden. Een eerste betreft de kinderen van Augusta Juliana. Volgens het legaat krijgt zij met name in haar tweede huwelijk veel kinderen. In de kerkboeken zijn er acht te vinden en de volkstelling noemt er vijf. De Pommerband geeft echter aan dat dit huwelijk kinderloos bleef. Een tweede probleem betreft de geboortedatum van Augusta Juliana. Volgens de volkstelling valt die op 28 augustus 1766 te Wolgast. Dat betekent dat zij ruim 19 jaar oud is bij de geboorte van haar eerste kind, maar slechts 16½ jaar tijdens haar huwelijk met de 51-jarige Thilow, dat daardoor gearrangeerd lijkt. Dit betekent vervolgens dat zij ongeveer eind november 1765 verwekt is. De verwekking hoeft niet in Wolgast te hebben plaatsgevonden, maar enigszins in de buurt is toch wel aannemelijk. De ongerijmdheid is dat de graaf – die volgens de Pommerband de verwekker is – dan in Stockholm zit voor de Rijksdag. In die stad verwekt hij bovendien drie maanden later bij zijn jonge gravin een eerste kind, dat in november 1766 geboren wordt.

Bij het beoordelen van deze tegenwerpingen is de betrouwbaarheid van de informatie in de bronnen belangrijk. Legaten, kerkboeken, volkstellingen, gerechtelijke stukken en genealogische werken zijn door  professionele schrijvers opgesteld, anders dan bijvoorbeeld dagboeken, brieven en overleveringen. Wel verschilt de objectiviteit van de aan hen gegeven informatie:

Schriftelijke bron Schrijver Opgave door Objectief
Legaat uit 1795 Advocaat PommerEsche Veldmaarschalk **
Kerkboeken ≈ ∞ ≡ Pastor Pastor ****
Kerkboeken * † namen Pastor Betrokkenen ***
 Tribunal Wismar 1805
Griffier Partijen onder ede ***
Volkstelling 1819 Burgermeester en Raad Betrokkenen **
Pommerband 1967 Genealoog Schriftelijke bronnen *

De objectiviteitsscore is hoger hoe meer de opgever neutraal en tijdgenoot is. 

De twee ongerijmdheden blijken hierdoor mee te vallen. De kinderloosheid van Augusta Juliana in de Pommerband is minder betrouwbaar dan de vele kinderen volgens dkerkboeken en het legaat. De geboortedata van de Volkstelling 1819 zijn niet zo betrouwbaar, want die van haarzelf is niet te vinden in de doopboeken van de evangelisch-lutherse Petruskerk in Wolgast en die van haar kinderen vallen vroeger in de kerkboeken van Schabow en Sülze. Augusta Juliana kan daarom eerder dan 1766 geboren zijn.

Afronding

Conclusie is dat de feitelijke omstandigheden voldoende zekerheid geven dat de Zweedse graaf Johann August von Meijerfeldt jr. in 1766 of eerder een natuurlijke dochter Augusta Juliana kreeg bij een onbekende vrouw in Wolgast. Die dochter woonde in 1783 op Medrow en werd de stammoeder van de Pommerse familie Thilow in Marlow.

Terug   ***   Verder