3.8. Duitse families

Naast de adellijke en Joodse naamgenoten in Duitsland zijn er nog de nodige andere families met dezelfde achternaam.

Voor de derde keer is behandeling van Pommeren geboden. In het eerste deel ging het over de Zweedse graven die daar woonden. In dit derde deel werden enkele adellijke personen in Damgarten, Wismar en Bremen behandeld.

In de achttiende en negentiende eeuw is Mecklenburg niet één gebied, het is opgesplitst in verschillende (groot)hertogdommen: Schwerin, Güstrow en Strelitz. Voor de verspreiding van families met de naam Meyerfeldt is het relevanter onderscheid te maken in de oostelijk gelegen Mecklenburger Seenplatte en de overige gebieden. (1) Aan het einde van die eeuw nemen veel telgen van deze families en aangetrouwde families de boot van Hamburg naar New York op zoek naar een beter leven en vestigden zich in Milwaukee in de staat Winsconsin (150 km ten noorden van Chicago).

In de achttiende en negentiende eeuw is het koninkrijk Pruisen de belangrijkste Duitse staat. Het bestaat van west naar oost uit met name Brandenburg, Silizië, Achter-Pommeren en Oost-Pruisen. Verspreid in die gebieden wonen evangelisch-lutherse gezinnen met de familienaam Meyerfeldt.

In en rond de steden Hamburg en Hannover komt de familienaam frequent voor. Bij de laatste stad valt op dat het gaat om vroege vermeldingen – al in 1375 – van de familienaam in de volledige varianten – dus niet eerst meyer – met de letter “n” – en niet “r” – in het midden.