Nieuws

In dit deel zijn de nieuwsbrieven aan de Familiegroep te lezen. Daarna worden familieleden en naamgenoten behandeld die in en uit Nederland reisden, die in de kunst voorkomen of die bekend werden in het nationale nieuws met de koppen Affaire GonsalvesRode Generaal en Roofmoord in Burundi. Hieronder passeren enkele curiosa de revue.

Curiosa

Kartoffelnudeln Mayenfeld zijn aardappelbeignets. Men kookt de aardappels, schilt ze en maakt ze fijn op de plank als ze nog heel warm zijn. Men voegt er een ei, een stukje boter en een beetje meel bij en maakt er een licht en zacht deeg van. Men rolt ’t als een groote worst en snijdt er sneedjes af, waar men kleine worstjes van maakt die men in gesmolten boter of vet laat zwemmen tot ze goudgeel zijn (op een zacht vuur).

Küsseli Mayenfeld zijn deegkussentjes. Drie lood suiker (30 gram), wat zout, twee kleine eieren en 20 gram gesmolten boter en twee lepels zoete room, 250 gram bloem. Men rolt een blad van het deeg en snijdt ze in ruiten. Men laat ze bakken in gesmolten boter op een zacht vuur tot ze goudgeel zijn. (Als het deeg aan de plank plakt doet men er nog wat meel bij).

Beide recepten uit kookboek van mevrouw H. Hartman, handgeschreven 1899.

Bij Patrol Chess of Patrouilleschaak luidt de opgave dat een stuk alleen mag slaan of schaak zetten als het door een eigen stuk gedekt staat. Dit is in de schaakwereld een klassieker geworden. Met deze beperking worden zelfs hele partijen en toernooien gespeeld in de wereld van de sprookjes- of kolderschaak.

Patrolchess

Frits von Meijenfeldt (Nh.42) heeft de opgave bedacht en de naam gegeven. Hij zond het in 1975 in naar The Problemist, het periodiek van de British Chess Problem Society.