1.2.2. Wolmar, stadhouder over Wenden

Wolmar Meijer is de zoon van Johan Meijer en Gertrud von Farensbach. Zijn geboortejaar is niet bekend, maar gelet op zijn functie in 1520 zal dat zeker vóór 1500 liggen. Ook een overlijdensjaar is onbekend.

Wolmar is gehuwd met Agnes of Agnetha von Tiesenhausen uit Odense (Odziena, een vesting in Zuid-Lijfland). Deze plaats moet niet worden verward met de gelijknamige stad op het Deense eiland Fyn, maar het kan zijn dat deze familie de plaats daar naar vernoemd heeft vanwege hun afkomst uit Denemarken. Andere bronnen zeggen dat het geslacht uit Nedersaksen komt. Het wapen toont een zilveren lopende os met horens in een gouden veld. Uit het huwelijk is één kind bekend, een zoon Hinrik.

Wolmar is in 1520 en 1532 stadhouder over de gebieden rond de stad Wenden (Cēsis, 85 km ten noordoosten van Riga). Hier – en niet meer in Riga – ligt de hoofdzetel van de Lijflandse tak van de Duitse Orde. Het slot stamt uit de tijd van de Zwaardbroeders, maar vooral in de zestiende eeuw wordt het flink uitgebreid, onder andere met een noordelijke en zuidoostelijk (“Lange Hermann”) toren en vooral fortificaties en wallen er om heen.

image001Plattegrond van het slot in functie

image002De huidige ruïnes van het slot