Ugerup

Ten zuiden van Kristianstad in Skåne bij het stadje Köpinge ligt de stoeterij Ugerup. Het landhuis is beperkt van omvang en heeft een zuilengalerij aan de voorzijde.

De stoeterij komt voort uit de familie Barnekow. Door zijn huwelijk komt het in handen van graaf Johan August Meijerfeldt sr.

Carl Friedrich jr erft het landgoed in 1772 tegen betaling van 20.000 rijksdaalder aan zijn zuster Anna Catharina en 40.000 rijksdaalder aan zijn broer Johan August jr. Hij vertoeft er regelmatig en bij het wandelen wordt hij volgens de overlevering altijd door een tamme haan achtervolgd.

Anna Catharina Meijerfeldt verblijft op Ugerup in verband met haar geestesziekte, totdat zij na een noodoproep van inspecteur Hindrichsson wordt opgehaald door zoon Gustaaf. (1)

Het landgoed valt in 1791 toe aan Johan August jr en na 1800 krijgt zijn weduwe gravin Sparre het vruchtgebruik. In 1718 valt het terug in het geslacht Barnekow.

Kadastrale tekening van Ugerup uit 1776     (2)

Tegenwoordig is het landhuis met landgoed eigendom van de Nederlands familie Jellema-Haijtema, die er ook weer een stoeterij en tevens een melkveehouderij gevestigd heeft (www.ugerup.se).

En hygienisk vampyr ifrån UGERUP
Han drager mot offren en Luger upp
och skjuter ett hål
uti deras bål.
Med pipett sedan blodet han suger upp

(Limerick van Hasse Alfredson)

 

1. S. Ahlgren, “Ugerups by och säteri genom seklerna”, Kristianstad 2008.
2. Lanymäteristyrelsens arkiv, Charta öfwer Fäladsmarken till Ugerups Sätesgård och By Belägen uti Cristianstads Lähn, Giärds Härad och Köpinge Sockn, Författad År 1776 af Mathias Dahlbom.