3.8.1. Grimmen

In Voor-Pommeren ligt de stad Grimmen, een regionaal centrum. In een cirkel van 30 kilometer liggen Stralsund in het noorden, Greifswald in het oosten en Nehringen-Medrow in het zuid-westen.

Hinrich Meyerfeldt is in 1743 burger van Grimmen (2). In de periode 1770-1790 is hij scheepskapitein in de stad Stralsund. Het is niet helemaal zeker of het om dezelfde persoon gaat, vanwege het tijdsverschil van minimaal 27 jaar.

Hinrich leeft in dezelfde tijd, met dezelfde familienaam en in dezelfde streek als de oude en jonge Zweedse graven Johan August Meijerfeldt. Maar ook de stamvader van de Nederlandse familie heeft deze drie eigenschappen gemeen met Hinrich. Een interessante naamgenoot dus. Des te teleurstellender dat over zijn afkomst en vrouw niets kan worden gevonden. 

In Wolgast, niet ver van Greifswald, woont nog een Heinrich Meyerfeldt. Hij heeft een zoon Gustav Johann, die 1845 in Greifswald is geboren en overlijdt in Berlijn op 3  juli 1895. Deze vader en zoon zijn moeilijk in dit verhaal te plaatsen.

De eerstbedoelde Hinrich heeft twee zoons, die ieder veel kinderen hebben. De eerste zoon Joachim Andreas heeft een zoon Johann Heinrich Friedrich, geboren in Greifs­wald en daar postbo­de. Hij is daar ook nachtwaker en doet in 1845 aangifte bij het Universiteitsgericht tegen de gebroeders Rau wegens verwonding, gescheurde kleren en nachtrustverstoring en in 1852 tegen de theologiestudent Johann Glöl wegens belediging en nachtrustverstoring. (3) Joachim Andres heeft nog een andere zoon, namelijk August Franz. Hij gaat in Hamburg wonen en trouwt daar met Henriette Louise Egine Wagener (1830-1905). Tussen 1854 en 1865 worden zes kinderen geboren. Dochter Francisca Henriette Margaretha (1860-1917) is getrouwd met de componist, dirigent en hoogleraar Christian August Henri Arnold Krug (1849-1904).

De tweede zoon van Hinrich is Carl. Hij vertrekt naar Mecklenburg, waar hij leraar wordt. Veel van zijn kinderen gaan net als hun neef August Franz westwaarts naar Hamburg. Een kleinzoon van Carl – Heinrich Carl Friedrich (1848-1924) – richt in 1893 de Hamburgse firma Tischlerei-Innenausbau Meyerfeldt op. Hij specialiseert zich in handgemaakte klassieke en historische massiefhouten meubels. Zoon Christian Heinrich Louis zet het bedrijf voort onder de naam Fa. Heinrich Meyerfeldt. Zijn broer John Carl Eduard is Tischlermeister en zijn zoon wordt de nieuwe eigenaar. De vierde generatie zet met Christian (1960) de traditie voort. De firma ligt aan Flagentwiet 54 in Hamburg. In het noordelijk van Hamburg gelegen dorp Henstedt-Ulzburg aan de Gutenbergstrasse 3 heeft het bedrijf de werkplaats.

Tegenwoordig leven nog vrij veel personen met de naam Meyerfeldt in Pommeren. De bekendste is Astrid, geboren in Rostock 1960, studeert aan de toneelschool “Ernst Busch”. Na eerste optredens in Parchim en Berlijn (Theater der Freundschaft) is zij vanaf 1992 verbonden aan de Berliner Volksbühne aan de Rosa-Luxemburg-Platz. Sinds 2008 is zij vrij actrice in zeer veel toneelvoorstellingen, (televisie)films, hoorspelen en muziekclips. Zij verhuist vanwege haar huwelijk naar Hamburg.

Astrid Meyerfeldt
Astrid Meyerfeldt

Katrin is lerares Duits en Geschiedenis aan het muziekgymnasium Käthe-Kollwitz in Rostock. Zij doet actief mee aan het protest tegen het DDR-regime en leidt na de val van de muur een schoolproject over die periode.

“Sie gehört zu den Menschen, die im Herbst 1989 den Protest gegen das DDR-Regime auf die Straßen getragen haben. Und sie gehört auch zu jenen, die die Erinnerung an die Tage im Herbst 1989 wach halten. Als Lehrerin am Käthe-Kollwitz-Gymnasium hat sie mehrere Projekte für Schülerinnen und Schüler in diesem Zusammenhang betreut” (Oberbürgemeister Roland Methling van Hanzestadt Rostock 04-12-2009).

Katrin is later lerares Duits en Geschiedenis aan de Dahlmannschule in Bad Segeberg bij Kiel en ook actief in veel projecten.