St. Andreaskerk

Kerk   ***   Loge   ***   Graf   ***   Wapens

Kerk

Op het landgoed Nehringen ligt de St. Andreaskerk (Sankt Andreas Kirche). Dit kerkje dateert uit 1350. Aanvankelijk is het de particuliere kapel van de familie Buggenhagen. In 1498 krijgt Degener Bug­genhagen jr (na een reis met de Pommerse hertog Bogislav X naar het Heilige Land, Rome en Venetië) van de Schwerinse bisschop Konrad toestemming om er een echte ‘Pfarrkirche” van te maken met de huidige naam. De in omvang toegenomen bevolking rond de slottoren had hierom verzocht in verband met de gevaarlijke tocht door bet dichte bos naar de kerk van Dorow. Van deze kerk werden de heilige stukken en het zijaltaar gebruikt en waarschijnlijk vond er ook wel een verbouwing van de kapel zelf plaats. In 1534 wordt het land evangelisch en raakte de kerk in verval.


St. Andreaskerk
Rechts de ingang naar de loge van de patroon Von Meijerfeldt
Links de zij-ingang voor het volk en de torenspits
Foto:
© Sabrina Wittkopf-Schade

Nadat graaf Johann August von Meijerfeldt sr het landgoed Nehringen van de Zweedse koning Karel XII toegewezen heeft gekregen, laat hij de periode 1722-1726 de Andreas-kerk geheel renoveren. De kerkboeken vermelden dat hij vroomheid en fortuin in zich verenigt. Aan de voorzijde wordt een zeshoekig koor aangebouwd met nieuwe ingang, waarop altaar, sacristie, kansel en patroonsloge staan. 

IMG_0355

Koor: kansel, sacristie, altaar en loge
Foto: Volkmar Herre (Stralsund)

Voor de vloer worden stenen uit Götland aangevoerd. (1) Ook de kerken en pastorieën van de andere dorpen krijgen een opknapbeurt, eveneens met de stenen uit Götland. In 1745 laat de dan oude graaf de hele kerktoren opnieuw vierkant opbouwen met veldsteen en afronden met een knop en haan. (2) In 1787 voegt zijn zoon Carl Friedrich jr er nog een trappentoren met halve spiraalgevel aan toe. (3) In 1790 pleegt andere zoon Johann August jr tenslotte nog enkele verbeteringen.

In 1868 wordt het vervallen barokke orgel vervangen door een F.A. Mehmel Dorfkirchorgel. In 1994 is dat orgel gerestaureerd door Sauer uit Frankfurt/Oder. Na de Tweede Wereldoorlog is de kerk in zodanig slechte staat, dat de deuren gesloten worden. Verontwaardiging over het besluit om de kerk in 1984 te slopen leidt tot een jarenlange restauratie door koster en metselaar Klaus-Jürgen Bergemann en veel vrijwilligers. Ondanks het communisme in Oost-Duitsland lukt het hem stiekeme Amerikaanse (Chambersburg) steun te krijgen. In 1992 opent bondsminister Angela Merkel de prachtig gerestaureerde St. Andreas Kirche. De koster krijgt het Bundesverdienstkreuze.

Loge

Via de nieuwe ingang kunnen de patroon en zijn familie bijna ongezien de loge in gaan. De meest opvallende afbeelding is het enorme houten wapen bovenop. Na de restauratie werd de houtworm en houtrot hieruit verdreven en de verf hersteld, maar volgens de laatste inzichten werden ontbrekende stukken niet aangevuld. De kosten alleen daarvan bedroegen € 28.500.

Graf

Het familiegraf (Meyerfeldtschen Familiengruft) is aangelegd onder het gehele aangebouwde koor in de vorm van een halve zeshoek. De platte zijde langs de eerste rij kerkbanken meet van muur tot muur 10,90 m. De dwarse afstand tot onder het altaar  meet 5,10 m.  Aan de noordelijke kant onder de kansel en sacristie bevinden zich de grafkisten. De zuidelijke kant onder de patronaatsloge is leeg. Daartussen loopt een (hiernaast niet ingetekende) stenen trap van de kerkvloer naar de gewelfvloer. Het plafond is 1,85 m hoog.

In 2013 is het graf gerestaureerd. Het graf is afgesloten met een stenen afdekplaat. Op zowel deze afdekplaat als op een zuidelijke muur beneden in het grafgewelf staan lauriertakken met een strik onderaan. Daar staan de volgende teksten:

Afdekplaat Grafmuur
Mensch bedenck deine Stirblichkeit
Halt dich bereit Bereue deine Sünde
Zu rechte Zeit da mit du nicht
Verschertzt die Sehligkeit
Herr Christ
Wann du dir Todten wirst
an jenem Tag erweisen
So thu auch deine Hand
Zu meinem Grab auβ strecken
Laβ hören deine Stimm
und meinen Leib weck auf
und führ ihn schön verklärt
zum auβerwählten Hauf
Vers 8, gezang O Gott, du frommer Gott” uit “Devoti musica cordis” van Johann Heermann uit 1630

Wapenschilden

In de St. Andreas Kirche zijn diverse afbeeldingen van het gravenwapen te bewonderen:


Gravenwapen (1726)
Wapen, helmversiering, lofwerk Riddarhuset
Plaats: Patronatsloge
Foto: Lester von Meijenfeldt (2022)

Gravenwapen (1726)
Wapen, gravenkroon Riddarhuset
Plaats: Altaar rechts
Tekst: Excell. Graff Johan August Meijerfeldts Wapen
Foto: Lester von Meijenfeldt (2022)


 Gravenwapens 1728-1800
Wapen, helmversiering, lofwerk Riddarhuset
Plaats: Vier handvaten van lijkkisten
Foto:  Ella von Meijenfeldt (2023)


Alliantiewapen Hastfer-Meijerfeldt (1726)
Plaats: Uit Meijerfeldtgruft
Foto: Henk van Luijk (2023)

Landgoederen

1. Kirchebuch Glewitz 1726: “Dem Drey einiger Gott zu Ehren, welcher dieses Sein Haus ferner beschützen wollen, hat nach letzteren Krieg der Hern Reichsrath und General-Gouverneur Graf JOHANN AUGUST MEIJERFELDT diese Kirche Anno 1722 zu repariren amfangen und Anno 1726 mit Aufsetzung des Thurm=Knopfs solches reparation endigen lassen”.
2. Kirchebuch Glewitz 1745: Tekst van een koperplaat op de kerktoren: “Hier­nebst haben zur Ehre der Allerhöchsten und Zierde dieser Kirchen Des Hochgebornen Herrn Reichraths Generals und General=Gouverneurs Graf JOHANN AUGUST MEIJ­ERFELDT Hochgräfl. Excellenz diesen Thurm Anno 1745 neu aufrichten und denselben mit einem neuen Knopf und Hahn zieren lassen.”
3. Innenraum: Verputzte Bretterdecke, 1722, mit Gemälden, Anbetung und Himmelfahrt Christi. Ausstattung: Renaissancealtar, 1598, mit Marmorreliefs, u. a. Aufrichtung der Ehernen Schlange, Sündenfall, Auferstehung. Ausstattung von 1722 mit üppiger Schnitzerei: Kanzel, verglaster Beichtstuhl, Patronatsloge, Taufengel, Lesepult, Orgelempore, Orgelprospekt. – Orgel, 1869, von Friedrich A. Mehmel, Stralsund. Kirchhof Wehrmauer mit Schlüsselschießscharten, 18. Jh. Sehenswertes in der Umgebung: Der Ort eines der letzten erhaltenen Ensemble schwedischen Barocks in Vorpommern, die Gutsanlage ab 1714 erbaut. Ruine eines Burgturms aus Backstein, um 1330. Hölzerne Zugbrücke, 1911.