1.9.6. Waarmerken

Handtekeningen   ***   Zegels

De leden van het Zweedse geslacht Von Meijerfeldt hebben hun daden en woorden op verschillende wijzen bekrachtigd. Soms deden zij dat ten overstaan van anderen door het zweren van een eed, het dragen van hun wapen of het laten wettigen van documenten door een notaris, syndicus op andere gezagsdrager. Meestal deden zij het eenzijdig door het zetten van een handtekening en/of  verzegelen van documenten. Hier volgt de inventaris van de gebruikte handtekeningen en zegels.

Handtekeningen

Andreas Meijer & Andreas von Meijerfeldt

Carl Friedrich sr & A.C. Hastfer

Johann August sr & Barnekow

Carl Friedrich jr

Anna Catharina

Johann August jr & Louisa Augusta Sparre

Wolmar Johann

Zegels

In de zegelkunde of sigillografie (in het Zweeds heet een zegel sigill) gaat het niet om plakzegels ten behoeve van de frankering van een poststuk of beloning bij een volle spaarkaart, maar om zegelafdrukken aan de onderzijde van een document of het dichtplakken van de achterklep van de envelop of omslag. Het doel van de verzegeling is het voorkomen dat (1) deze werd verbroken en verkeerde ogen het document zien, (2) ondanks de handtekening getwijfeld wordt aan de identiteit van de auteur en (3) vragen ontstaan over de adellijke status.

Het apparaat waarmee het zegel wordt aangebracht is een metalen stempel of ring, voor grotere respectievelijk kleinere afdrukken. Op stempel en ring is het familiewapen in gespiegeld reliëf aangebracht, teneinde de afbeelding juist afgedrukt te krijgen. 

Sigillstemplar
Riddarhuset Stockholm
Sigillstemplar
Historiska Museet Stockholm

Het zegel zelf is van lak, een harsachtige mengsel van schellak (afscheiding van luizen), terpentijn en ijzeroxide voor de rode kleur. Een staaf van lak wordt in een brandende kaars boven het document of de envelop verhit tot boven de 40°C, totdat druppels een voldoende grote plas vormen. In de nog enigszins kneedbare substantie wordt de afdruk gemaakt, waarna die volledig uithardt.


Figuren: Gravenwapen, Zwaard Orde, Wapenspreuk
Riddarhuset (in 1967 verkregen van Historiska Museet)

Figuren: Gravenwapen, Serafijnen Orde, Wapenspreuk
Riddarhuset (in 1967 verkregen van Historiska Museet)

Afdrukken in 1984 gemaakt door beheerder Stiernspetz van het Riddarhuset
Maten: 23 x 30 resp. 27 x 33 mm 
Ingelijst door lijstenmakerij in Amersfoort met passepartout en museumglas
FamilieMuseum

Stockholms Auktionsverk nr 901358, Slutpris € 63,-
Beskrivning:
SIGILLSAMLING, ca 280 st., bl.a grevliga, friherrliga samt adliga sigill
i rött och svart lack, delvis monterade på papp

Loden zegel van wapen 1674
Riddarhuset Stockholm 

Terug   ***   Verder