3.1.4. Afsluiting

In 1888 beantwoordt  Dorette von Meyerfeld, kleindochter van Wilhelm August, familievragen van haar achterneef Knobel in Pretoria. Zij legt uit dat van Friedrich nog twee kleindochters leven (Anna en Clothilde). In haar tak leven ook nog enkele vrouwen. Er is echter nog maar één man: (1)

De hoop om de naam te bewaren ligt bij onze neef, Edward von Meyerfeld, al 40 jaar oud, en die nog geen voorbereidingen voor een huwelijk heeft getroffen.

De laatste telg waar het om gaat is Wilhelm Ludwig Eduard (1844-1898). Hij is apotheker in Wiesbaden. Uiteindelijk trouwt hij toch wel, namelijk in 1896 met Bertha Wilhelmine Dietz (1863-1918). Zij krijgen maar één dochter Emma, die op 21-jarige leeftijd overlijdt. Daarmee is zeker dat de naam gaat uitsterven: Anna draagt de naam als laatste bij haar overlijden in 1940.

Toch is er iemand in de familie Dietz die de familienaam nog wat langer laat voortleven, in de Verenigde Staten zelfs. Hoe zit dat? De broer van Bertha –  Alexander Wilhelm, een in Frankfurt bekende auteur – heeft naast drie dochters een zoon Hermann Wilhelm of Walfgrud, geboren op 8 september 1904 in Dantzig. Deze emigreert naar Amerika met de achternaam Dietz von Meyerfeld; alle leden van het gezin van zijn tante Bertha zijn dan overleden. Hij is daar civiel ingenieur. Alexander komt zijn zoon in 1929 langere tijd bezoeken. In 1934 overlijdt Alexander in Bad Homburg bij Frankfurt; Hermann reist dat jaar met zijn 61-jarige moeder Emilie Lejeune van Bremen naar New York. Dat jaar wordt hij genaturaliseerd in Berkshire County Court of Common Pleas te Reading. Hij trouwt in een Amerikaanse familie Dietz: zijn vrouw Frances T. is geboren in Annapolis, 3 augustus 1913, en zij is dochter van Herbert Edwards Dietz (1890-). In 1936 vaart hij met haar heen en weer naar Bremen. In 1937 gaan zij per schip twee keer naar Hamilton, Bermuda op vakantie. Op 26 maart 1838 wordt een dochter Helen Theshald geboren in Reading, Berks PA. Eind 1941 is Hermann vrijwilliger in het Amerikaanse leger en woont op Fort Adams, Newport, Rhode Island. Hermann overlijdt in Pinellas, Florida. Daarmee eindigt ook de familienaam Dietz von Meyerfeld.

 

 

  1. Knobel, pag. 104.