Helen Maijerfeld

Helen Maijerfeld, Overijse, België, via www.facebook.nl

CH-487


Bilthoven, 31 juli 2010

Beste Helen,

We hebben niet helemaal dezelfde achternamen, maar het is niet zo ver gezocht om je af te vragen wat “Maijerfeld” en “von Meijenfeldt” misschien met elkaar te maken kunnen hebben. Ik ben al een flinke tijd met mijn eigen achternaam bezig, zie www.meijenfeldt.nl. Ik ben benieuwd of jij of je vader iets weet en wilt zeggen over de geschiedenis van jouw familie.

Vriendelijke groeten,
Hugo von Meijenfeldt


Overijse, 1 augustus 2010

Beste Hugo,

Bedankt voor je berichtje. Ik heb je site bezocht, samen met mijn moeder, en we hebben onze familie teruggevonden. Als het je interesseert, ik heb nog extra informatie over mijn vader’s familie.
Spijtig genoeg kan ik hem niks vragen, sinds hij afgelopen december overleden is.

Mijn vader’s vader was Max (Jc. 6213 – Rheinhessen), getrouwd met Emilie Hermann, en in de twintiger jaren zijn ze naar Nederland gekomen en hebben  zich genaturaliseerd. Mijn vader, Gert Manfred Maijerfeld (of Mayerfeld, niemand schijnt zeker te weten wat de juiste schrijfwijze is), is geboren op 21 November 1930 te Den Haag, en overleden op 30 December 2009 te Leuven (België). Emilie Hermann is overleden te Den Haag op 23 Maart 2001.

Mijn moeder wist zich te herinneren dat ze af en toe spraken over een nicht van mijn vader, ene Liesl, die in Cleveland woonde in de jaren ’80. Maar we weten niet wiens dochter zij was, noch hebben we contact met haar. Mijn vader vertelde ook altijd wel dat onze familie in een ver verleden uit Zweden kwam, maar hoe dat precies zit, daar hebben we het raden naar. Weet u daar misschien meer van?

Mocht het u verder nog interesseren om de website te vervolledigen, Gert Maijerfeld kreeg drie kinderen, naast mezelf, Helen Joan, nog een jongere dochter, Charlotte Lisanne en een zoon Robert Max Manfred. Mochten er nog meer zaken zijn die u wilt weten, dan kunt u me altijd contacteren.

Nu zagen we ook dat er boeken te koop zijn over deze familiegeschiedenis, zou u misschien weten waar we die kunnen bestellen? Zijn onze families nu met elkaar gelinkt eigenlijk, of is daar niets met zekerheid over te zeggen?

Hartelijk dank voor het berichtje, nu zijn we eindelijk wat meer over onze familie te weten gekomen, want door het vroege overlijden van mijn grootvader, wist mijn vader niet veel over die kant van de familie.

Groetjes,
Helen Maijerfeld


Bilthoven, 1 augustus 2010

Beste Helen,

Gelijk reageer ik maar even op jouw snelle antwoord. Zeer bedankt voor alle informatie, die ik gelijk in de website verwerkt heb.

Mijn condoleances met je vader, dat is kort geleden. Ik zag op haar Netlog-site je zus naast een man en vervolgens jou, dus is dat misschien jullie vader? Jammer dat ik hier zo laat mee aan de slag ben gegaan, want dan had ik je vader en zeker je oma in Den Haag (ik kom er al 30 jaar dagelijks) allerlei vragen kunnen stellen over de familie Maijerfeld/Mayerfeld. Ook bij ons is er een richtingenstrijd Meijenfeldt/Meyenfeldt gaande. De “ij” is meer Zweeds/Nederlands, de “y” meer Duits/Frans.

Het zou kunnen dat je grootouders het over Friedel hadden, een oudere zus van jouw opa, inderdaad uit Cleveland en daar in 1953 overleden (zie Jc.6212). Nu ik het goed op een rijtje zie, is jouw opa de enige die niet aan de Naziterreur heeft kunnen ontsnappen. Al zijn broers en zussen zijn veilig naar de VS uitgeweken.
Hebben jullie misschien nog een link hebben met de Belgische Miriam Majerfeld (1931), echtgenote van de Israëlische lobbyist Erich Meyer Mark?

Het verhaal over een Zweedse afkomst waart in onze familie ook rond, vandaar mijn eerste deel helemaal over het Zweedse geslacht Meijerfeldt. Ik heb wel veel “circumstantial evidence” dat mijn betovergrootvader die in 1793 in Amsterdam opdook een bastaard was van de laatste Zweedse graaf.

De beroemde Oscar Wilde-vertaler Max Meyerfeld uit Giessen (van de tak uit Treysa) schreef al in 1935 aan mijn vader dat zijn overgrootvader tuinman was bij een heer van wie hij de familienaam mocht overnemen (omdat Napoleon wilde dat iedereen een achternaam droeg). Eigenlijk is de enig mogelijke link tussen onze families volgens mij de Zweedse graaf. Als het verhaal van de tuinman klopt, is het niet zeker dat jouw voorouders ook bloedbanden met hem hebben en geografisch is het iets waarschijnlijker dat die tuinman voor het geslacht Meyerfeld uit Hessen en daarvóór Zwitserland werkte, want het Zweedse geslacht leefde veel noordelijker in Pommeren (mijn betovergrootvader is in Stralsund geboren).

Dank je wel voor de meer recente informatie. Ik had de geboortedata van je zus en broer al, maar die van jou zou ik ook graag vermelden (als je geen privacyproblemen hebt). Ook zou ik graag de gegevens van je moeder hebben.

Er zijn twee fraaie boeken van elk zo’n 100 bladzijden, maar ik moet eerlijk zeggen dat alle tekst in de delen 1 en 2 op mijn website staan. Jij bent natuurlijk vooral in het niet bestaande deel 3 geïnteresseerd, maar als er een band met de Zweedse familie mocht zijn, dan is deel 1 natuurlijk ook leuk. Ik heb op zolder nog wel exemplaren liggen.

Hartelijke groeten,
Hugo


Overijse, 2 augustus 2010

Beste Hugo,

De foto op Netlog waren mijn zus en ik, met een neef van mijn moeder. Inderdaad spijtig dat we ook niet eerder van deze site wisten, want wie weet had mijn vader daar misschien meer over kunnen vertellen. Wat ik in mijn vorige bericht was vergeten te vertellen, is dat mijn vader altijd vertelde dat de familienaam uit Zweden kwam, en dit door een rentmeester die de naam mocht aannemen. Maar we weten niet, na het zien van deze website, in hoeverre dit correct is.

Over het ij/y hebben we regelmatig discussies gevoerd, en we denken dat het komt omdat een ‘lange ij (ei)’ niet op een typmachine geschreven kon worden, dus dat daarom sommige instanties y schreven en andere ij. Via het trouwboekje van mijn ouders wordt onze naam ‘officieel’ met ij geschreven, maar of dit juist is weten we nog steeds niet.

We hebben zelf ook nog wat gegoogeld en zijn via een Amerikaanse site terecht gekomen op een Liesel, die 76 jaar oud is en in Elisabethtown woont. Dit is zeer waarschijnlijk mijn vader’s nicht, we weten nl dat ze iets jonger was dan mijn vader. http://www.facebook.com/l/5ea6c7-AnWjJQWIyZctBvVeaRdwwww.mylife.com/c-1641769976
http://www.facebook.com/l/5ea6cPnRY4rSeWtkxsV8Hr2Msxg; freepages.genealogy.rootsweb.ancestry.com/~genealice/idx001.html#M

We hebben geen link met de Belgische Miriam Majerfeld.

Hier nog wat extra gegevens. Ik ben geboren op 08-01-1988 in Leuven, en ben net afgestudeerd als Master of Economics. Charlotte volgt een opleiding tot leerkracht Nederlands-Engels, de opleiding die op haar netlog beschreven stond was haar middelbare school opleiding. Robert zal in september een opleiding tot sportleerkracht starten.
Mijn moeder heet Carine Louise Timmer, is geboren te Amstelveen op 15/12/1954 en is met mijn vader getrouwd te Den Haag op 28-01-1983. En ze zijn in 1984 naar België verhuisd voor mijn vader’s werk.

We vermoeden dat Max Mayerfeld en Emilie niet naar de VS getrokken zijn omdat ze hoopten dat Nederland, net als in WO I, neutraal zou blijven en ze daar dus veilig zouden zijn. Dit vermoeden wordt gesterkt door het feit dat de moeder van Emilie Hermann ook naar Den Haag kwam. Maar wat er met deze laatste gebeurd is, is onzeker.

Met vriendelijke groeten,
Helen


Overijse, 2 augustus 2010

Beste Hugo,

ik heb nog een site gevonden die je misschien wel kunt gebruiken. Er staat een gigantische stamboom op, met o.a. kinderen van een van de zussen van Max Maijerfeld, nl Fridel Mayerfeld (Jc. 6212).

http://www.facebook.com/l/5ea6cGyoU8z_noQ7mcAR_bEfWrgwww.geni.com/family-tree/index/6000000002916061623

Met vriendelijke groeten, Helen


Bilthoven, 2 augustus 2010

Beste Helen,

Heel veel dank voor al het zoeken. Leuk dat je zo geïnteresseerd bent in je afkomst.

De websites die je me mailde kende ik, behalve die enorme stamboom. Daar heb ik een paar aanvullingen in de VS voor mijn website uit kunnen halen. Omgekeerd zou de maker van die stamboom ook nog een hoop op mijn site kunnen vinden, maar hij gebruikt Google vast ook wel.

In Stralsund en omgeving ben ik al een paar keer geweest, maar moet nog eens terug. In Nehringen staat een prachtige gerestaureerde Lutherse kapel – Andreas Kirche – met een aparte loge en grafkelder voor de Zweedse graven (zie Landgoed Nehringen/Medrow op mijn website). Ik zal bij mijn terugkeer daar ook op de rentmeesters en hun naamgeving plus kinderen letten. Relevant is nog wel dat Feist Meyer vanaf 1809 de familienaam Mayerfeld gaat dragen, 9 jaar na de dood van de Zweedse graaf. Zijn vader en hij zelf wonen in Crumstadt onder Frankfurt aM, nogal ver van Pommeren.

Mochten we beiden iets nieuws vinden dan houden wij elkaar wel op de hoogte.

Vriendelijke groeten,
Hugo


Bilthoven, 15 augustus 2010

Beste Helen,

Hierbij een korte tussenstand van mijn onderzoek naar jouw grootouders en verder terug.

Via “denhaag.digitalestamboom.nl” kun je zelf een gescande gezinskaart inlezen en printen, waaruit je de geboortedatum en -plaats van je opa, oma en vader kunt ophalen en op de achterzijde de Haagse adressen en de naturalisatie. Ik zie trouwens dat hij in 1926 van Amsterdam naar Den Haag verhuisde, ongetwijfeld vanwege de opening dat jaar van de tweede vestiging van de Bijenkorf. Ook zie ik dat je opa rond 1928-1929 nog even terug ging naar Saarland, misschien om daar je oma als bruid op te halen?. Elders vond ik nog dat je oma met succes tegen de Bijenkorf heeft geprocedeerd, ik vermoed om pensioenrechten over de onderduikjaren van je opa vergoed te krijgen.

Op mijn website 3.5.5. kun je zo de lijn terug volgen van je opa Max via diens vader Jakob, diens grootvader Emanuel en diens overgrootvader Jakob naar hun stamvader Feist Uri Schraga uit Crumstadt, die in 1809 de familienaam Meyer inwisselde voor Meyerfeld. Ik zal mijn verdere onderzoek nu op hem concentreren om te kijken met welke landheer Von Meyerfeld een link te leggen is.

Vriendelijke groeten uit Bilthoven,
Hugo


Overijsse, 16 augustus 2010

Beste Hugo,

bedankt voor al die extra informatie. Ook hartelijk dank dat je je onderzoek concentreert op hen. Het is leuk als we er nog meer van te weten zouden komen.

Nu heb ik nog even op je site gekeken, en heb enkele zaken ontdekt die ik vorige keer misschien niet erg duidelijk vermeld had, waardoor enkele dingen niet kloppen.

Mijn vader heeft in Scheveningen voor de oorlog op de Stevinsstraat gewoond, en na 45 op de Badhuisweg. Het adres in de Hasseltsestraat was dat van de moeder van Emilie Hermann (daar waren ze na de oorlog tijdelijk in huis).

Ook zijn mijn ouders in 1984 bij hun aankomst in België direct in Overijse gaan wonen. Wat ik met Leuven bedoelde is dat ik daar in het ziekenhuis geboren ben, maar we hebben altijd in Overijse gewoond.

Met vriendelijke groet,
Helen Maijerfeld


Bilthoven, 16 augustus 2010

Ha Helen,

Heel diplomatiek om te schrijven dat je misschien niet erg duidelijk bent geweest. Dan zeg ik van mijn kant dat ik wellicht bepaalde zaken voetstoots heb aangenomen. Jouw correcties heb ik aangebracht.

Van jouw grootouders heb ik nog niet de trouwplaats en -datum. Ik vermoedde dus 1928 in Saarland, maar weet het graag zeker. Is dat nog in jullie papieren of het geheugen van je moeder terug te vinden? Jouw vader had dus geen broers en zussen?

Bij voorbaat dank,
Hugo

(bijlage met 3 foto’s betreffende van overlijden van Max: (1) acte Den Haag, (2) advertentie familie in Nederland en VS  en (3) grafsteen in Wassenaar)


Overijsse, 17 augustus 2010

Beste Hugo,

we weten niet wanneer ze zijn getrouwd, maar wel dat ze in Worms getrouwd zijn. Mochten we het nog ergens tegen komen, dan laten we het zeker weten.

Mijn vader had inderdaad geen broers of zussen.

Bedankt voor de afbeeldingen. Zou je ons kunnen zeggen waar de grafsteen staat, want we wisten niet dat er een graf van onze grootvader was.

Hartelijk dank,
Helen


Bilthoven, 17 augustus 2010

Beste Helen,

We stuiten vast nog een keer op gegevens over het huwelijk van je grootouders en dan informeren we elkaar. Ik richt mij nu meer op de oudere tijden.

Max ligt begraven in Wassenaar, op de Joodse Begraafplaats Het Kerkehout, vak H, rij 3, nr. 18. De begraafplaats is in beheer bij de Nederlands-Israëlitische Gemeente ‘s-Gravenhage, tel. +31 70 3473201.

Vriendelijke groeten,
Hugo