2.ii. Legaat

1793-1800

Augusta Juliana verhuist rond 1793 met haar gezin naar het nabij gelegen Schabow. Haar echtgenoot Thilow is geen inspecteur meer en wordt pachter van het landgoed aan de rivier de Recknitz, net over de grens met het groothertogdom Mecklenburg-Schwerin. Hij ontvangt geen salaris van eigenaar Von Bassewitz, maar betaalt hem een pachtsom uit de opbrengsten van het land. In Schabow wordt op 28 juli 1794 opnieuw een tweeling geboren, een zoon Albrecht Christian Helmuth en een dochter Ida Elisabeth Wilhelmina. Op 1 augustus vindt de doop plaats in de kerk van het naastgelegen Behren-Lübchin. Vermeldenswaard is dat Augusta Juliana haar achternaam in deze en volgende jaren uitbreid tot Meijerfeld. (1)

Hr. Theod. Bernh. Thilow, Pächter zú Schabow. l Augusta Juliane geb. Meijerfeld.

De Zweedse graaf noemt haar in 1795 in zijn testament: (2) 

De graaf moet Juliana Augusta bijzonder vinden, want hij schenk haar een omvangrijk bedrag van 1.000 rijksdaalder en noemt haar als enige bij naam (naast familieleden en de executeur). Naast haar naam zijn persoonlijke details correct (met oude spelling): echtgenote van de huidig pachter in Mecklenburg Tilow, vroeger woonachtig op Mederow en met name in haar tweede huwelijk met veel kinderen gezegend. 

De graaf stelt aan de uitkering van het bedrag de nodige voorwaarden:
– nadat de gravin is overleden (dus medio 1817);
– zonder aftrek van kosten en berekening van rente;
– in handen van haar echtgenoot en niet van haar;
– als garantiefonds voor jaarlijkse sommen, niet als lump sum;
– uitsluitend ter dekking van de pachtsom in Mecklenburg;
– zolang zij nog zelf in leven is en daarna al haar kinderen het restant in gelijke delen.

In Schabow slinkt en groeit het gezin. De 4-jarige Ernst August Wilhelm overlijdt op 18 november 1795 en de 1½-jarige dochter Ida Elisabeth Wilhelmina op 6 januari 1796. Daarna komt er op 16 oktober 1796 een zoon Jacob Peter Theodosius (roepnaam Theodor) bij en op 10 mei 1798 nog een zoon Carl Heinrich. De uitvaart- en doopdiensten vinden steeds enkele dagen later in de kerk van Behren-Lübchin plaats. (3)

Terug   ***   Verder

1. Evangelische Kirche Behren-Lübchin, Taufen, Heiraten u Tote 1766-1884, Doop fol 117, fol. 122 en fol. 127, Begraaf fol. 523 / 185. Tegenwoordig ligt Schabow als dorpskern in de gemeente Lindholz wel binnen de Landkreis Vorpommern-Rügen, langs de autosnelweg A20.
2. Briefwisseling met Riksarkivet Stockholm 1934 [CG-014] en Stadarchiv Stralsund eind 1984 [CH-59 en CH-63]. De “n” is om grammaticale redenen toegevoegd.
In de zinsconstructie is zij de ontvangende persoon. Dit is te controleren door de vraag te stellen “Wem soll ein vermächtniβ erhalten?” Dit leidt tot de Dativ of derde naamval. Bovendien is het in die tijd gebruikelijk bij vrouwen “in” of kortweg “n” aan de achternaam van de vader toe te voegen. De archivaris van de stad Stralsund schreef in 1984 in de lastige DDR-tijd zelfs dat in de originele tekst Meyernfeldt staat. Bij het openen van de envelop enkele weken later met de gevraagde fotokopie was de teleurstelling dan ook groot toen er toch gewoon Meyern bleek te staan.
3. Evangelische Kirche Behren-Lübchin, Taufen, Heiraten u Tote 1766-1884, Doop fol 117, fol. 122 en fol. 127, Begraaf fol. 523 / 185.