2.1.2. Tekening grafplaat

Van Johan August von Meijenfeldt zijn enkele fraaie tekeningen bewaard gebleven. Daarbij bevindt zich een Nieuwjaarswens.

image004

Deze tekening levert de volgende gegevens op:

De tekening is door de stamvader zelf gemaakt…
De kwaliteit van de tekening is zodanig, dat zijn zoon Jan deze op 2-jarige leeftijd natuurlijk niet zelf maakte. Omdat een derde soortgelijke tekening afkomstig is van de stamvader zelf, ligt het voor de hand dat hij de tekenaar was. De tekst van de gedichtjes zijn bovendien in het handschrift van de stamvader zelf geschreven. Het gaat om een pentekening, ingekleurd met verf.

…bevat een 12-regelig gedichtje, omkaderd door lijnen met vier bastions en een kroon en omgeven door twee lauriertakken met strik…
De belijningen en bastions lijken een beetje op de vesting in het Zweedse wapenschild. De kroon boven het gedicht is een gravenkroon.

… die tot in detail overeenkomt met de afdeksteen van de graftombe van de graven Meijerfeldt in de vloer van de St. Andreas Kirche in Nehringen.

Afdeksteen familietombe Meijerfeldt, Andreas Kirche Nehringen. Foto: Henk van Luijk
Afdeksteen familietombe Meijerfeldt, Andreas Kirche Nehringen.
Foto: Henk van Luijk

Dit is een spectaculaire vondst. Hiermee is een  directe schriftelijke verbinding tussen de Nederlandse stamvader en Nehringen gelegd. Hoe de stamvader aan de compositie op de afdeksteen kwam is giswerk. Hij kan uit zijn geheugen hebben geput, een kladje bij zijn papieren hebben gevonden, vóór de jaarwisseling van 1811 zelf naar Nehringen zijn gereisd en het hebben nagetekend, of hij kan een schets hebben gekregen van de Pommerse getuigen bij de doop van zijn zoon in Amsterdam.