Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf, Rijksuniversiteit Utrecht, Instituut Geschiedenis, beatrice.degraaf@let.uu.nl

CH-424


Utrecht, 22 augustus 2006

Geachte mijnheer Von Meijenfeldt,

Ik vond uw e-mailadres via uw interessante familiesite.

Zoals u zelf ook vermeld op de website heb ik in mijn proefschrift het een en ander over Michiel von Meijenfeldt geschreven, op basis van onderzoek in zowel de Nederlandse kerkelijke en IKV-archieven als in de Oost-Duitse archieven [zie Nieuws: De Rode Generaal].

Nu ben ik door het Nederlands Biografisch Lexikon benaderd om het lemma over dhr. Von Meijenfeldt te schrijven. Dat is ook al gebeurd, op basis van extra onderzoek in de Nederlandse militaire archieven.

Ik mis echter nog twee persoonsgegeven. Ik zou u zeer erkentelijk zijn als u mij die kon meedelen:

–      de precieze datum van overlijden van Michiel von Meijenfeldt. Ik heb nu 27 november 1990 genoteerd, maar weet dit niet helemaal zeker.

–      de trouwdatum van Michiel von Meijenfeldt met Isolde Hild (en eventueel
haar geboortedatum). Dit was in 1977, maar ik weet de exacte datum niet.

Wanneer u er belangstelling voor hebt, kan ik u het lemma ook ter inzage toesturen.

Vriendelijke groet,
Beatrice de Graaf


Bilthoven, 22 augustus 2006

Beste Beatrice de Graaf,

Bedankt voor de e-mail. Ik was destijds graag naar de bijeenkomst in Utrecht gekomen, maar kon onmogelijk, anders hadden wij elkaar kunnen ontmoeten. Het proefschrift heb ik destijds gekocht en met veel interesse gelezen. Dat ik uiteindelijk een iets andere weging maak bij het oordeel over het handelen
van mijn neef Chiel doet daar niet aan af.

Ik heb de volgende persoonsgegevens over Chiel von Meijenfeldt: geboren Rotterdam 04-01-1923, overleden Roermond 24-11-1990, gehuwd (1) Kresek, Tangerang (N-I) 21-03-1949 Cornelia Klazina (Cora) Gloude, geboren Schiedam 16-03-1924, overleden Breda 11-12-1977, vijf kinderen, gehuwd (2) Breda 31-07-1978 Isolde Barbara Hild, geboren Arnhem 23-09-1952, twee kinderen.

Inderdaad zou ik het leuk vinden het lemma toegestuurd te krijgen.

Met vriendelijke groet,
Hugo von Meijenfeldt


Utrecht, 22 augustus 2006

Beste Hugo von Meijenfeldt,

Hartelijk dank voor de snelle reactie en de informatie. Dat was de ontbrekende schakel die ik nog zocht. Bijgesloten vindt u het lemma.

De feiten zijn inderdaad verschillend te interpreteren. Ik heb getracht in mijn proefschrift recht te doen aan de intenties van Michiel von Meijenfeldt, maar tegelijkertijd ook te laten zien hoe zijn goede intenties door een dictatoriaal systeem werden gebruikt. In het lemma heb ik opnieuw geprobeerd een zakelijke afweging te maken, ik hoop dat dat gelukt is. Van ‘verontwaardiging’ is bij mij nooit sprake geweest, daarvoor staat het te ver van mij af, maar wanneer u dat tussen de regels door meent te lezen, kan ik daar niet zoveel tegenin brengen. Bij het schrijven van het lemma heb ik daar nog eens extra op geprobeerd te letten.

Vriendelijke groet,
Beatrice de Graaf


Bilthoven, 22 augustus 2006

Beste Beatrice,

We worden steeds informeler, dus ik stel voor dat we ook maar “je” in plaats van “u” tikken. Als je het goed vindt zet ik onze conversatie even voort.

Ik vond het lemma uitstekend geschreven. Bovendien geef je een aantal aanvullingen op mijn verhaal. Zodra het lemma openbaar wordt, zal ik de aanvullingen met bronvermelding op mijn website gebruiken.

Wat mij betreft is het lemma van begin tot eind zakelijk. Hier en daar krijg ik als neutrale lezer (ik heb mijn neef nooit gezien of gesproken) begrip voor de generaal, maar dat zal misschien wel komen omdat je een persoonlijkheid voor de lezer opbouwt. Hij werd gedreven door een ideaal en nam de schaduwkanten daarvan op de koop toe.

Verontwaardiging had ik bij jou niet gelezen, meer bij enkele reacties uit de hoek van de die-hards (zoals Verlaat). Deze verontwaardiging kon onder andere ontstaan, omdat het proefschrift uiteindelijk op blz. 228 toch de indruk wekt dat Chiel niet zuiver was omdat hij reisjes, geldbedragen en onderscheidingen “strikt geheim” hield. Daar zit ons interpretatieverschil, omdat hij het volgens mij helemaal niet geheim hield (zijn contacten werden ook in die tijd breed uitgemeten, zowel in westerse bladen als de bijv. Ostzeezeitung). Het voorbeeld dat hij bezwaar maakte tegen een propagandaposter van Honecker,
maakt mij slechts duidelijk dat het hem om de ontwapening en vrede aan beide zijden ging. Een tweede suggestie die wordt gewekt is dat Chiel een onbetaalde informant over IKV-ers was. Je kunt daarover van mening verschillen, maar ik ben niet bereid de beweringen in de Statsi-archieven zomaar te geloven. Ongetwijfeld vond hij het aansnijden van mensenrechten wel een stoorzender voor zijn vredesideaal (bij China is dit punt tot op de dag van vandaag actueel). Met deze twee voorbeelden heb ik geprobeerd het wat concreter te maken. Maar nogmaals, in het lemma lees ik het niet meer terug.

Met vriendelijke groet,
Hugo


B.A. de Graaf is docent-onderzoeker bij de afdeling GIB en is gespecialiseerd in de moderne Duitse geschiedenis en cultuur en verblijft graag in Berlijn. Ze doet verder onderzoek naar de geschiedenis van de Koude Oorlog, de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, de rol van niet-statelijke organisaties in de internationale politiek en naar dictatoriale regimes. Ze is in september 2004 gepromoveerd op het proefschrift “Over de Muur. De DDR, de Nederlandse kerken en de vredesbeweging”, Utrecht 2005.