Vink

Bart Vink, Intermediair, Postbus 9194, 1006 CC Amsterdam, Lijsterbesstraat 43, 6523 JP Nijmegen

CH-132


Bilthoven, 30 december 1989

Geachte heer Vink,

Met belangstelling heb ik uw artikel gelezen in Intermediair van 29 december 1989, “Stadslucht maakt vrij”, blz. 36 e.v. Ik neem de vrijheid  hierover te schrijven in verband met een onderzoek naar de geschiedenis van mijn familie. Daarin speelt een paar van de door u bezochte steden een hoofdrol, namelijk Riga en in mindere mate Rostock.

Waarschijnlijk als vazallen van kruisridders uit Westfalen zijn mijn voorouders in het toenmalige Lijfland terecht gekomen. Johan Meijer was in 1510 kasteelheer van Riga. Vanaf hem is een reeks van vader op zoon bekend. De familie werd in 1674 in Zweedse adelstand verheven met de naam (Von) Meijerfeldt. Toen Riga in 1710 in handen van Peter de Grote viel, vestigde de familie zich in het toenmalige Zweeds-Pommeren, voornamelijk in de buurt van Stralsund.

Hoewel ik in juni 1988 een nuttig bezoek aan Stralsund heb gebracht, zult u begrijpen dat de omstandigheden niet optimaal waren voor mijn onderzoek. Nu het reizen gemakkelijker gaat worden en wellicht ook archieven en bibliotheken toegankelijker worden, denk ik er over mijn geluk over enkele jaren opnieuw te beproeven, ditmaal ook in Riga. Ter voorbereiding van een dergelijke reis wil ik proberen eerst zoveel mogelijk schriftelijk aan de weet te komen.

Op dit punt zou ik graag uw hulp inroepen. In Riga noemt u twee contactpersonen (Alexander Neuland en Ilgvars Misáns) en in Rostock één (prof. Heitz). Is het mogelijk hun adressen te krijgen en hen (in het Duits of Engels?) te schrijven? Voor het overige ben ik geïnteresseerd in alle adviezen die u mij voor deze onderneming zou kunnen geven.

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw antwoord,

Hoogachtend,

Hugo G. von Meijenfeldt