2.3.1. De Vest

Op 6 september 1810 viert de familie in het nieuwe huis in Rotterdam de 64e verjaardag van Hendrik Pieploo. Kleinzoon Jan maakt een prachtige tekening voor zijn grootvader. Op Nieuwjaarsdag maakt hij er nog een, nu voor beide grootouders en tante Engeltje. Gelet op zijn leeftijd en de eerder vertoonde tekenkunsten is zijn vader natuurlijk de werkelijke artiest. Een jaar later staat zijn naam er wel onder. (1)

Op den Verjaardag van mijn Groot-Vader Hendrik Pieplo
Rotterdam, 6 september 1810
Familiearchief  N 42

Cato is zwanger in Rotterdam aangekomen en brengt op 17 oktober 1810 een tweede zoon ter wereld. Hij krijgt de doopnaam Hendrik. Daar wordt later sporadisch de naam Johan aan toegevoegd. Overduidelijk wordt hij naar zijn grootvader Hendrik Pieploo vernoemd. Deze is dan ook samen met zijn vrouw getuige bij de doop op 20 oktober door dominee Sander .

Overigens verduitst de vader de spelling van zijn naam. Van Johan maakt hij Johann en het tussenvoegsel is niet van maar von. (2)

Wilhelmina Augusta,de natuurlijke dochter van Johan August, is in Amsterdam achtergebleven. Zij nadert haar tiende verjaardag. Dat is de maximale leeftijd om door een min te worden opgevoed. Bovendien is haar grootmoeder inmiddels 72 jaar oud. Kort na haar verjaardag verhuist zij daarom op 24 juli 1811 van de Bloemstraat naar het gigantische gebouw van het Aalmoezeniersweeshuis aan de Prinsengracht (later Gerechtshof). Net als de andere duizenden wezen krijgt zij meteen een donkere jurk met wit schort en een rode jurk voor zondag. Als zij buiten komt moet zij een bragoen om haar rechterbovenarm dragen, zodat iedereen kan zien bij welk weeshuis ze hoort. Binnen leert zij lezen, schrijven en bidden. In de eetzaal krijgt zij naast brood, boter, kaas en karnemelk ook aardappelen, gruttenmeel en groentesoep. Zij slaapt op zaal, vanwege haar leeftijd vermoedelijk niet met meerdere kinderen in één bed. Dan is er nog het tuchthok; of zij dát ooit van binnen ziet is onbekend.

Keizer Napoleon Bonaparte komt op 11 augustus met een voor Johan August niet relevant decreet, namelijk om degenen zonder geslachtnaam te gebieden tot registratie over te gaan. Hij verzorgt wel het bulderend geschut als de keizer op 25 oktober vanuit Delft in levende lijve Rotterdam komt binnenrijden. Ook is hij op zijn werk als de keizer diezelfde dag nog ’s Lands Werf komt inspecteren.

Het jaar daarop krijgt Johan August ook in Rotterdam een dochter, zijn vierde kind. Op 13 juli 1812 wordt Anthonetta geboren. Volgens de Franse wetten moet daarvan nu ook aangifte worden gedaan bij de gemeente. Samen met Hendrik Pieploo begeeft de vader zich de volgende dag naar het gemeentehuis. Na de aangifte van hun beider beroepen en adres moet Johan August zijn leeftijd noemen. Waarschijnlijk onder de indruk van dit nieuwe gezag meldt hij zijn werkelijke leeftijd: 52 jaar. Of Hendrik Pieploo dat al wist staat niet in de akte. (3)

Bij de kerkelijke doop nog drie dagen later door dominee Sander verschijnen twee bijzondere getuigen: Johann August von Meijenfeldt en Anthonetta Sparre geh. von Meijenfeldt.

Terug   ***   Verder

1. Familiearchief N 42, 43 en 44.
2. Doopaangifte, Stadsarchief Rotterdam 9999-32, Luthers 238, Index H, folio 181. Luthers
Familieboek 276, blad 480.
3. Geboorteakte, SR 999-01, fol B 098. Doopaangifte, SR 9999-32 Ev-Luth, 246. Over de doopgetuigen zie Speurtocht.