2.5.8. Drie bruiloften

In het jaar 1880 bereikt Carl von Meijenfeldt de leeftijd van 65 jaar. Dat betekent dat zijn wachtgeld van 500 gulden per jaar tot een einde komt. Ouderdoms- en pensioenuitkeringen kent de overheid dan nog niet. Hij wordt afhankelijk van zijn spaargeld, bijverdiensten en van giften en kortingen van de gereformeerde gemeenschap. Aan zijn kinderen is hij nog geld kwijt, zeker omdat drie zoons gaan trouwen.

Op 8 december 1881 trouwt Carl Frederik als eerste van de zoons van Carl. Zijn bruid is de 25-jarige Margaretha (Margré) de Haas. Zij is geboren in Amsterdam op 7 augustus 1856, als jongste dochter van Willem de Haas (1800-1876), koopman in Amsterdam, en Aaltje Prins (1814-1905). De voorouders van Margré komen uit de dorpen Sloten en Sloterdijk, nu onderdeel van Amsterdam. Carl Frederik trekt in bij de ouders van zijn bruid aan de Vondelkade 155. Na een jaar wordt daar een dochter Alida Wilhelmina (Aaltje) geboren op 10 december 1882 en in de CG Nieuwe Kerk gedoopt op 3 januari.

Zoon Evert Diederich verruilt Amsterdam voor Dordrecht. Op 4 april 1882 gaat hij daar bij oom Hendrik en tante Naatje wonen om leiding te geven in de bierbrouwerij aan de Varkensmarkt in die stad. Zijn bierbrouwerij Van Vollenhoven & Co heeft daar van E.F. van Vloten de “De Oranjeboom” gekocht, niet te verwarren met de Rotterdams-Bredase naamgenoot. Het totale concern wordt nu een Naamloze Vennootschap onder de naam “De Gekroonde Valk voorheen Van Vollenhove & Co”. Naast de in Dordrecht geproduceerde bieren worden de eigen Amsterdamse bieren toegevoegd.

Viltje voor het lagerbier van
Van Vollenhoven’s brouwerij
Gekroonde valk als symbool voor Van Vollenhoven’s bieren op pand no. 28 aan de Varkensmarkt

Kort daarna reist Evert van Dordrecht naar Rotterdam om daar op 13 juli 1882 trouwen. Zijn bruid is Johanna Elisabeth (Jo) van Leusden. Zij is geboren in Klundert op 8 december 1854. Haar ouders zijn timmerman Michiel van Leusden (1815-1885) en Johanna Geertruij Grootenboer (1822-1907). Het stel kent elkaar al langer, want hun kleindochters herinneren zich het verhaal dat Jo hem zelf ten huwelijk vraagt, “omdat zij geen zin had op het schrikkeljaar te wachten”. Getuigen bij het huwelijk zijn oom Hendrik, zwager Jan van der Tas en broer Carl Frederik. Na het huwelijk betrekt het echtpaar een eigen woning aan het Beverwijksplein in Dordrecht. 

Evert von Meijenfeldt

Jo van Leusden

Frederik Hendrik werkt bij de Amsterdamsche Duinwater-Maatschappij. Dit particuliere bedrijf is dankzij de inspanningen van genie-officier Vaillant, de landsavocaat en schrijver Jacob van Lennep en Engelse geldschieters tot stand gekomen. Het pompt in de duinen gezuiverd drinkwater via de Haarlemmerpoort naar een in de stad aangelegd leidingsysteem. Evert betrekt hem in 1882 bij de vakbond Patrimonium. Hij wordt gekozen in de Raad van Bestuur om een Pensioenfonds op te zetten. Hun jongste broer Hendrik doet dat jaar kantoorwerk bij de Gebr. Van Wijck.

Frits von Meijenfeldt

Engeltje de Koe

Op 12 juni 1884 trouwt Frits in Amsterdam met de 10 jaar jongere Engeltje de Koe. Zij is geboren in Amsterdam op 20 augustus 1863. Haar vader is Hijlke Roelof de Koe (1837-1884), zoon van zeeman Luijtje de Koe uit Woudsend en Engeltje Meinershagen uit Amsterdam. De vaderlijke lijn De Koe loopt terug via Hylke Luytjens (1760-), Luyjten Roelofs (1730-) naar Roelof Cornelis de Koe (1698-). Diens vader Cornelis Jelles (1667-1738) was getrouwd met Bauck (de Koe) Nauta en hij nam van haar de naam De Koe over. De moeder van Engeltje de Koe is Elisabeth Kok (1840-1867), die sterft als zij vier jaar oud is. Korte tijd later was haar vader met Catharina Elisabet Engels gehuwd. Het nieuwe echtpaar gaat aan de Commelinstraat 34 in Amsterdam wonen.

Terug   ***   Verder