2.4.7. Jaren tachtig

Carl von Meijenfeldt wordt 65 jaar in het jaar 1880. Dat betekent dat zijn wachtgeld van 500 gulden per jaar tot een einde komt. Ouderdoms- en pensioenuitkeringen kent de overheid dan nog niet. Hij wordt afhankelijk van zijn spaargeld, bijverdiensten, bijdragen van zijn kinderen en van giften en kortingen van de gereformeerde gemeenschap. 

Het zal Carl ontgaan, maar zijn halfzuster Wilhelmina Augusta overlijdt in 1885 in dezelfde stad. Zij is 83 jaar oud en 8 jaar weduwe geweest. Met haar sterft de naam van Meijerfeldt meteen uit. Haar enig levende zoon is ongehuwd, dus met hem sterft de naam Van Paddenburg in deze tak ook uit.

Hendrik en Naatje vieren in 1885 hun 40-jarige huwelijk op feestelijke wijze met advertenties in de dagbladen. Bijna alle Von Meijenfeldts zijn present in Dordrecht.

Zus Nellie is niet in Dordrecht, want zij woont nog in het Stedelijk Krankzinnigengesticht in Rotterdam. In 1887 overlijdt zij daar op 65-jarige leeftijd. De nieuwe vader van het gesticht laat hiervan aangifte doen bij de Burgerlijke Stand, maar vergeet de familieleden in te lichten. Hendrik hoort het pas een jaar later. Hij verzorgt de nalatenschap.

Hendrik overlijdt zelf in 1889 op 78-jarige leeftijd in Dordrecht. Hij laat zijn weduwe Naatje achter. Doordat hun vier kinderen niet volwassen zijn geworden blijft een familietak Kennedij uit. Carl is de enige die de familie en de familienaam voortzet, dankzij veel kinderen en kleinkinderen. Zij gaan met de twee jongste zonen Jan en Hendrik in 1888 bij zoon Frits en zijn gezin wonen. Hij heeft enkele etages gehuurd aan de Noorderstraat 90 in Amsterdam, tussen de Vijzelgracht en Reguliersgracht.

De Burgerlijke Pensioenwet en Weduwenwet voor de Ambtenaren dienen zich in 1890 aan. Op aanvraag wordt aan Carl in 1892 een bedrag van 100 gulden ineens aan ingehouden pensioengelden en 85 gulden per jaar uitbetaald. 


Carl von Meijenfeldt (1815-1899)
Fotograaf: L.R. Werner, Nieuwendijk, Amsterdam

Nel Diederich (1823-1895)
Fotograaf: L.R. Werner, Nieuwendijk, Amsterdam

Het 50-jarig huwelijksfeest van Carl en Nel vindt plaats in 1895. Een half jaar later overlijdt Nel op 72-jarige leeftijd. Net voor de eeuwwisseling in 1899 overlijdt Carl op 83-jarige leeftijd in Amsterdam. Op begraafplaats “Te Vraag” vindt de teraardebestelling plaats.

Naatje Kennedij is de laatst levende van de tweede generatie. Zij overlijdt op bijna 90-jarige leeftijd 10 oktober 1912 in de Beverwijckstraat 1 te Dordrecht. Al een week later verzoekt notaris Harshagen allen die iets te vorderen hebben van, verschuldigd zijn aan of onder hun berusting hebben van Naatje – nu weer overleden op het oude adres Lange Kromhout 61rood – daarvan opgaaf, betaling of afgifte te doen.

Terug   ***   Verder