3.8.2. Mecklenburg

Aan de oostelijke oever van de Mürtiz See in de Seenplatte ligt een groep landbouwdorpen in een cirkel van ongeveer 5 kilometer rondom Rechlin: Klapzow, Roggentin, Leppin, Mirow, Vietzen en Gaarz. Het gebied valt administratief eerst onder Amt Wredenhagen en later onder Röbel. Bij de volkstelling van 3 december 1867 zijn veel aangetrouwde namen in de dorpjes te vinden: Bünger, Schoof, Winkel, Wichmann en Kloth. Alsof de ontvolking door de emigratie naar de Verenigde Staten niet al genoeg was, worden de achterblijvers in 1916 onteigend en werden hun huizen met de grond gelijk gemaakt voor een “Erprobungstelle” van de luchtmacht, die vooral door de Nazi’s intensief is gebruikt. De luchthaven bestaat nog en verder is er vooral een mooi natuurgebied ontstaan.

Deelkaart Seenplatte

De oudste gegevens in deze paragraaf zijn ontleend aan de doop-, trouw- en begraafregisters en de volkstellingen in het groothertogdom Mecklenburg-Schwerin van augustus 1819 en van 3 december 1867, die gecentraliseerd zijn in het Mecklenburgisches Kirchbuchenambt te Schwerin. In de bijlage worden ze allemaal genoemd.

Eén van de vele Meyerfeldts is Wilhelm (1839-1912). Diens zoon Frederick August (Fred) (1867-1945) wordt in Retzow geboren. Twee jaar later emigreert het gezin naar Milwaukee in de Verenigde Staten. Wilhelm leest brochures over het fantastische klimaat in Florida en besluit met zijn gezin door te verhuizen naar Clay County. Op 11 mei 1878 koopt hij land in Orange Park, bouwt een huis en begint een boerderij. Het grote huis staat op de zuidoosthoek van Milwaukee Avenue, misschien als tegemoetkoming aan de heimwee. De familie voert gedurende 40 jaar een succesvolle boerderij met machines. Zij verbouwen aardbeien, aardappelen, tomaten en 600 sinaasappelbomen. Er is ook een kleine perenboomgaard, omdat Wilhelm de LaConte peer in de regio introduceert.

Maierfeldt House, Orange Park
Maierfeldt House, Orange Park

Fred ontmoet zijn toekomstige vrouw Christina Brandenburger tijdens één van de vele dansfeesten in het Park View Hotel. (3) Hij is raadslid en burgemeester in Orange Park.

William Maierfeldt jr (links)
William Maierfeldt jr (links)

Zoon William Carl sr. (1898-1989) stapt voor daglicht midden-februari 1887 nietsvermoedend op de trein naar Jacksonville voor een hectische dag van zakendoen en boodschappen. Hij groet enkele vrienden en bekenden, strekt zijn lange benen en valt in slaap nog voordat de trein vertrekt. Kort daarop is hij klaarwakker om de stad in te lopen. Hij loopt op een groepje bij het telegraafkantoor af en hoort dat een zware vrieskou zuidwaarts koerst. Hij staat als aan de grond genageld, want hij had op een milde winter gegokt en na de jaarwisseling aardbeien op zijn 2,5 hectare geplant teneinde een extra oogst binnen te halen. De plantjes staan al op het punt van vrucht geven; verlies zou jarenlange schade en wantrouwen bij zijn crediteuren opleveren. Hij rent door de binnenstad naar de haven en kan nog net op tijd aan boord van de rivierboot May Garner springen. De kapitein hijst meteen de witte vlag om planters te waarschuwen voor de komende vorst. Terug in Orange Park loopt William langs het Park View Hotel om de postmeester te vragen het alarm te verspreiden. Zoon William jr haalt zijn opa en oma op van diverse locaties in het dorp. In een recordtempo bedekken familieleden, buren en vrienden de 2,5 hectare met dennennaalden, bladeren en een dunne lag aarde. Als het donker wordt gaan ze naar huis om te bidden. De vriest die nacht inderdaad stevig, maar de aardbeien zijn gered, volgens sommigen omdat de wind warmere lucht van het meer aanvoert, anderen danken het aan de bodembedekking en opa Frederick weet het nog beter: het bidden heeft geholpen. (4)

Meer recent zijn nog vrij veel personen met de naam  Meyerfeldt of Meierfeldt uit Mecklenburg afkomstig. De bekendste is Astrid, geboren in Rostock 1960. Zij studeert aan de toneelschool “Ernst Busch”. Na eerste optredens in Parchim en Berlijn (Theater der Freundschaft) is zij vanaf 1992 verbonden aan de Berliner Volksbühne aan de Rosa-Luxemburg-Platz. Sinds 2008 is zij vrij actrice in zeer veel toneelvoorstellingen, (televisie)films, hoorspelen en muziekclips. Zij verhuist vanwege haar huwelijk naar Hamburg.

Astrid Meyerfeldt
Astrid Meyerfeldt

Een andere bekende naamgenoot is Katrin Meyerfeldt. Zij is lerares Duits en Geschiedenis aan het muziekgymnasium Käthe-Kollwitz in Rostock. Zij doet actief mee aan het protest tegen het DDR-regime en leidt na de val van de muur een schoolproject over die periode.

“Sie gehört zu den Menschen, die im Herbst 1989 den Protest gegen das DDR-Regime auf die Straßen getragen haben. Und sie gehört auch zu jenen, die die Erinnerung an die Tage im Herbst 1989 wach halten. Als Lehrerin am Käthe-Kollwitz-Gymnasium hat sie mehrere Projekte für Schülerinnen und Schüler in diesem Zusammenhang betreut” (Oberbürgemeister Roland Methling van Hanzestadt Rostock 04-12-2009).

Katrin is later lerares Duits en Geschiedenis aan de Dahlmannschule in Bad Segeberg bij Kiel en ook actief in veel projecten.

 

  1. Stadtakten Rostock, Fasz. 1, Schiffahrt 1510-1558, in C. Millies, “Die Anfänge einer staatlichen Wirtschaftspolitik in Mecklenburg im 15./16. Jahrhundert”, Schwerin 1937, blz.62-63.
  2. Bürgerbuch der Stadt Grimmen 1707-1853, folio 3.
  3. William Carl Maierfeldt jr. (1935-), “Early Days in Orange Park”, publicatie van 30 blz. in eigen beheer.