Zegels

HET ZWEEDSE GESLACHT VON MEIJERFELDT

De leden van het geslacht maakten afdrukken in lak als waarborg dat een document echt was en/of een envelop ongeopend. Zij maakten die afdrukken met behulp van stempels op officiële stukken en met behulp van ringen op privébrieven. Van de eerste soort, afkomstig van graaf Johan August von Meijerfeldt jr, liggen twee exemplaren in een vitrinekast in het Riddarhuset in Stockholm. De datering van de zegelstempels is te herleiden uit de onderscheidingen: 1782 voor een iets kleiner zegel vanwege de Zwaard Orde (Commandeur met Groot Kruis) en 1797 voor een iets groter zegel vanwege de Serafimer Orde.

Bij een bezoek aan het Riddarhuset in 1984 is een afdruk verkregen van de twee originele stempels. Bewaarder Stiernspetz bood een dienst aan die tegenwoordig niet meer geleverd wordt. Hij wreef rode lak op een karton waaronder een kaars brandde. Vervolgens pakte hij de twee wapenzegels uit de vitrinekast en drukte ze af in het zacht geworden lak.

Lakzegel 1797
Figuren:
Gravenwapen, Seraphimer Orde, Wapenspreuk
Maten:
27 x 33 mm 
Originele afdruk: Familiearchief, 1984
Foto:
Hugo von Meijenfeldt

Lakzegel 1782
Figuren:
Gravenwapen, Zwaard Orde, Wapenspreuk
Maten: 23 x 30 mm
Originele afdruk:
Familiearchief, 1984
Foto:
Hugo von Meijenfeldt

Eenmaal terug in Nederland zorgde de firma Verkerke te Amersfoort voor een passe-partout met twee vensters achter ontspiegeld glas en houten omlijsting. Het eindresultaat hangt sinds 1984 in het Familiemuseum.

Originele zegelringen van het Zweedse geslacht zijn niet gevonden, dus konden ook geen afdrukken worden gevraagd en in het Familiemuseum geplaatst. Op een veiling is wel een afdruk aangeboden, waarvan is afgezien vanwege de kosten.

Lakzegel 1782
Stockholms Auktionsverk nr
901358, Slutpris
€ 63,-
Beskrivning:
SIGILLSAMLING, ca 280 st., bl.a grevliga, friherrliga samt adliga sigill i rött och svart lack, delvis monterade på papp

Veel Nederlandse familieleden hebben wel een (gespiegelde) zegelring met het familiewapen laten namaken.