Wapenboeken Aangetrouwd

De wapens van aangetrouwde geslachten lossen soms vraagstukken over familieverbanden op. Een voorbeeld is Anrep die meldt dat de eerst Meijer getrouwd is met Von Farsenbach. Die naam is nergens terug te vinden, laat staan een wapen bij die naam. Zijn bron Von Stiernman blijkt echter Von Farensbach te schrijven. Dat is een oeradellijk Duits-Baltische geslacht, dat een wapen overeenkomstig de beschrijving draagt.

Een tweede reden om de wapens van de aangetrouwde geslachten te bekijken is de verklaring van uitbreidingen van het Meijerfeldtse wapen. Voorbeelden zijn de vierhoekige burcht uit het wapen van Wrangel en de doorboorde sterren uit het wapen van Hastfer.

Een derde en laatste reden om de wapens van de aangetrouwde geslachten te onderzoeken is de combinatie van wapens die soms tijdelijk wordt toegepast. Een voorbeeld van deze laatste categorie is de combinatie van wapens van Johan August Meijerfeldt sr. en zijn vrouw Brita Barnekow, die op de muur van het Näsby Slot boven Stockholm te zien is.

IMG_0436

VON FARENSBACH
∞ Johan Meijer (1510)

IMG_0437

VON TIESENHAUSEN
∞ Wolmar Meijer (1520/1532)

IMG_0423

VON WRANGELL
∞ Henric Meijer (1562)

Bremen-nieuw
VON BREMEN
∞ Wolmar Meijer (1599)

IMG_0438

VON TAUBE

IMG_0432

WOLFFENSKÖLD
∞ Anders Meijerfeldt

IMG_0433

HASTFER
∞ Carl Fredrik Meijerfeldt sr

IMG_0434

TÖRNFLYCHT
∞ Johan August Meijerfeldt sr

IMG_0435

BARNEKOW
∞ Johan August Meijerfeldt sr

IMG_0430

HORN
∞ Anna Catharina Meijerfeldt

IMG_0431

SPARRE
∞ Johan August Meijerfeldt jr