1.1.2. Oeroud wapenschild

Het wapenschild van het geslacht Meijer is een witte (zilver, argent) sikkel in een blauw (azuur) veld. Alleen bij de eerst bekende Meijer wordt dit wapenschild expliciet genoemd, maar omdat het terugkomt in het hartschild van het latere Zweedse wapen is het niet gewaagd te veronderstellen dat alle leden van het adellijke geslacht Meijer wapenschild dragen. 


Afbeelding: Wapenschild van het geslacht Meijer
Beschrijving: “i blått fält en hvit skära” (1)
Ontwerp:
Lester von Meijenfeldt (2022)

Een sikkel is een snijmes. Het lemmet is van metaal, niet al te lang (gemiddeld 45 cm), dun en vlijmscherp. Het meest bekende is de maanvorm van het lemmet; eigenlijk is het juister om omgekeerd bij nieuwe c.q. halve maan naar de sikkelvorm te verwijzen. Een sikkel heeft een korte steel of handvat. De sikkel is eerst en vooral een landbouwgereedschap om gras, riet of koren te snijden of snoeien. De kromming van het lemmet maakt het mogelijk meerdere stengels tegelijk af te snijden. Door de korte steel kan met één hand gesneden worden, terwijl het gewas met de andere hand wordt vastgepakt. Pas sinds eind negentiende eeuw wordt dit geleidelijk machinaal gedaan. Daarnaast wordt een sikkel als handwapen gebruikt, maar dan met een iets verlengd handvat om een betere balans bij het gevecht te krijgen. 

De Grieken, Kelten en Germanen gebruikten de sikkel als symbool, waaraan vaak een mythe ten grondslag lag. In het meer recente verleden is de sikkel in combinatie met de hamer door het communisme als symbool voor de boeren respectievelijk arbeiders gebruikt. Als heraldisch figuur is de sikkel goed bekend. Het duidt op een boerenafkomst en is een teken van hoop op een vruchtbare toekomst, maar er is tevens een militaire uitleg. Indien de snede getand is behoort dit in de beschrijving vermeld te worden. In de Zweedse wapenbrief van 1674 staat er niets over, maar de wapenplaat in het Ridderhuis in Stockholm laat een getand lemmet zien. In het wapen van 1674 wordt de sikkel vastgehouden door een geharnaste arm; het is dus denkbaar dat de militaire betekenis eerder bestond en dat het lemmet al in 1480 getand was. In elk geval zijn beide interpretaties verenigbaar met de meiertraditie van de familie.

Terug   ***   Verder

1. A.A. von Stiernman, Uppsala Universitetsbibliotek, Handskrifter, X. Svensk genealogi och biografi, “Svecia Illustris. Slägttaflor öfver de på Svenska Riddarhuset until år …. introducerade ätter i alfabetisk ordning”, del 18 (M-O), Mejerfelt.