2.3. Admiraliteit

Johan August von Meijenfeldt schrijft zich op 1 mei 1793 in bij de Admiraliteit van Amsterdam. (1) Hij hoeft daarvoor geen proeve van bekwaamheid af te leggen. De Admiraliteit is maar al te blij met een vrijwillige aanmelding. Nederlandse zeevaarders hadden meer interesse in de veel lucratievere handels- en walvisvaart. Daarom waren de gages in de Nederlandse marine tot de hoogste van Europa gestegen en waren de officieren vooral van buitenlandse afkomst. Er zit hierdoor geen CV of conduitestaat bij de stukken.

Op de inschrijving staan wel enkele gegevens ingevuld:

naam: Johan Aúgúst Meynfeld
van: Straalsond
functie: 1. Constapel
soldij: f 26

Johan August vaart drie weken later weg met het fregat Erfprins van Brunswijk. Hij ligt jarenlang voor Paramaribo. Eenmaal terug wordt zijn eerste kind Wilhelmina geboren. Zijn tweede grote reis gaat naar Saint-Domingue. Hij leeft een tijdje in Nijkerk voordat hij in Amsterdam trouwt met Catharina Margaretha Pieplou. Met haar start hij een gezin in Rotterdam. Daar verwerft hij een eigen huis. Aan het einde van zijn leven ziet hij zijn gezin verkleinen

Terug   ***   Verder

1. Nationaal Archief, Stamboeken Marine-Officieren en minderen 1795-1813 (toegangsnummer 2.01.31), Admiraliteitscolleges (toegangsnummer 1.10.46), Stamboek van het Korps zeeofficieren en onderofficieren 1800-1811 (nr. 4), Konstabel Major Johannes Augustus van Mijenfeldt, folio 600. In het alfabetisch register voorin staat “Meijenfeld/J.H./”.