Studiereizen

Magdeburg   ***   Drie-hoofdsteden-reis   ***   Landgoederen- en archievenreis
Reis in de DDR   ***   
Openingsreis St. Andreaskirche   ***   Oostzee rondreizen   ***   Overig

Veel Von Meijenfeldts hebben Zweden en Pommeren bezocht uit interesse voor de herkomst. Hier wordt alleen ingegaan op de echte studiereizen. Deze vonden vooral in de twintigste eeuw plaats; daarvóór was reizen een hele onderneming en daarna zijn archieven en bibliotheken digitaal ontsloten. Landgoederen, kerken en musea blijven altijd hun waarde houden voor een fysiek bezoek.

1830: Magdeburg

De eerste studiereis is ondernomen door Johan August von Meijenfeldt, de grondlegger van de Nederlandse familie. Hij wilde volgens de overleveringen na zijn pensionering rond 1830 naar Zweden reizen, maar werd daar door zijn kinderen vanwege zijn leeftijd vanaf gehouden. In plaats daarvan reisde hij naar Magdeburg in Duitsland. Wat hij daar te zoeken had wordt elders onderzocht.

1983: Landgoederen & Archievenreis

Zaterdag 27 augustus t/m zondag 11 september: Hugo von Meijenfeldt en Saskia Vis (Na.42) reizen in Zweden en Duitsland.

Zij bezoeken de landgoederen Stora Sundby (za 27/08), Öja kyrka (zo 28/08), Östanå (vr 02/09), Hornsberg (vr 09/09), Ugerup en Vittskövle (zo 11/09). Ook vinden zij informatie in het Riksarkivet, de Kungliga Biblioteket (tussen 28/08 en 09/09) en de Historischen Kommission für Pommern in Limburg a/d Lahn (na 11/09).

Saskia en Hugo in hun Citroën Ami in Zweden
Saskia en Hugo in hun Citroën Ami in Zweden in 1983

Bij de Öja kyrka vraagt Hugo zich – naar later blijkt onterecht – af of de laatste graaf Von Meijerfeldt daar begraven ligt. Hij ziet een stokoude man het grind aanharken en merkt na een vraag in het Engels door de onbegrijpende blik dat dit de eerste keer zal worden dat hij iets in het Zweeds moet gaan zeggen. Hij stamelt “Hälsingar höggradigt gubbe, nyligen fick jag upp ur grefve Meijerfeldt grav ock fick gå förlorade.” Met wijd opengesperde ogen luistert de man naar  de woorden, wordt lijkbleek, draait zich om en zet het op een drafje. “Wat heb je hem in hemelsnaam gezegd?” vraagt Saskia. “Zoiets als: goedendag geachte heer, ik ben op zoek naar het graf van graaf Meijerfeldt maar kan het niet vinden.” Verbaasd over het voorval pakt hij die avond het woordenboek uit 1932 van zijn vader Govert er eens bij. “Ik geloof dat ik de doodsangst van de tuinman begrijp” zegt Hugo, “Ik heb gezegd: Gegroet hoogeerwaarde grijsaard, zojuist ben ik opgestaan uit het graf van graaf Meijerfeldt en ben de weg kwijt.”

1988: Reis in de DDR

Vrijdag 3 juni t/m zaterdag 18 juni: Hugo en Frank von Meijenfeldt (Na. 42 en Na.43) bezoeken eerst een week Zweden en daarna een week het dan nog communistische Oost-Duitsland (DDR). In Zweden doen zij onderzoek in het Rijksarchief en de Koninklijke Bibliotheek (8 juni). Na de oversteek Trelleborg-Sassnitz besteden zij de helft van hun tijd aan formaliteiten en een ander belangrijk deel op de camping. Zij trekken daar veel bekijks van de plaatselijke jeugd met hun  pneumatisch geveerde Citroën GSA, waarin een rondje wordt gereden, maar dat wordt abrupt afgebroken door de Grüne Polizei.

Frank en Hugo met Citroën GSA op de Oostduitse camping Strahlbrode
Frank en Hugo met Citroën GSA op de Oost-Duitse camping Strahlbrode in 1988

Hugo en Frank worden uitgenodigd het Europese Kampioenschap voetbal op de televisie mee te kijken; de sfeer wordt erg grimmig als West-Duitsland door Nederland wordt verslagen, maar zij zijn de grote helden als de Sovjet-Unie in de finale met 2-0 onderuit gaat.
Er blijft toch nog tijd over voor onderzoek bij het Stadsarchief en het Pfarrambt Glewitz. Spannend is een illegale tocht in de Trabant van en met dominee Gerhard Torkler naar het landgoed Medrow, dat juist buiten het gebied van het verkregen visum ligt.

1992: Openingreis St. Andreas Kirche

Vrijdag 19 juni t/m zaterdag 27 juni: Hugo en Frank von Meijenfeldt (Na.42 en Na.43) verblijven een week in Stralsund om het Stadsarchief te bezoeken (23 juni), om naar de centrale kerkarchieven in Berlijn (24 juni) en Schwerin (25 juni) te reizen, maar vooral als genodigden bij de plechtige heropening van de St. Andreas Kirche op het landgoed Nehringen (21 juni). Minister Angela Merkel – de later Duitse Bondskanselier – speldt Klaus-Jürgen Bergemann als eerste ex-DDR-burger het Bundesverdienstkreuz op vanwege het behoud en restauratie van het kerkje.Merkel Bergemann

Elly van Luijk-von Meijenfeldt (Nk.83) en haar zoon Henk van Luijk bezoeken het landgoed en Klaus Bergemann daarna bijna elke zomer.

Overige studiereizen

Elly von Meijenfeldt (Nk.83) reist met haar zus Bep naar Zweden en haar zoon Henk van Luijk vele malen naar Nehringen en wijde omgeving.

Ingmar von Meijenfeldt (Na.112) reist met zijn gezin tweemaal naar Zweden. De eerste keer in 2006 en de tweede keer 2014, in combinatie met een bezoek aan Nehringen. Op 26 juli 2014 bezoeken zij Slot Rosendal, waar een groot schilderij van graaf Johan August von Meijerfeldt sr hangt. De hele inboedel wordt per veiling verkocht, inclusief dit schilderij voor 46.000 Zweedse kronen. Omdat er te weinig geboden wordt halen de eigenaren het doek uit de veiling.

Terug   ***   Verder