Tl. Landgoederen

Het Tiroolse geslacht Mayer von Mayersfeld

Johann Baptist Mayer wordt door zijn benoeming tot Domproost in 1683 automatisch landheer van het leengoed Kirnberg bij Steyr en decaan van de Pfarrkirche daar. Even automatisch krijgt hij het jaar daarop een aanslag om 700 fl. belasting te betalen. In een brief maakt hij daartegen bezwaar. Hij heeft geen enkel inkomen uit het landgoed kunnen verkrijgen doordat de Turken 95 huizen, alle oogst, vee, goud en geld hebben leeg- en weggeroofd en vervolgens alles in brand hebben gestoken. Het antwoord op de brief is onbekend. Wel is zeker dat de plunderingen daarna nog voortduren.

Schloss mit Pfarrhof in Kirnberg an der Mank
Schloss mit Pfarrhof in Kirnberg an der Mank

In de achttiende eeuw wonen leden van het geslacht in enkele huizen in Wenen. Genoemd kunnen worden:
– Mayrsfeldischen Haus aan Wollziele 908, boog 5. Dit huis vormt ook een pied-à-terre voor aangetrouwde familieleden als Von Gatterburg en Von Mayerberg.
– Kölner Hof met St. Phillipp und Jakobkapel. Von Albrechtsburg koopt het in 1718 voor zijn gezin met Rosina (Tb.111). De Seminarie Hieronymitaner, een oorspronkelijk Italiaanse Orde, mag van een deel van het huis gebruik maken en van de kapel. Rosina zorgt er voor dat daar twee missen per week worden gehouden.
– Binnen postcode 1019 – omgenummerd tot 1061 – woont Franziska (Ta.111112).