3.4.f. Landgoederen Graubünden

Von Salis-(Soglio)Mayenfeld

SOGLIO

Rudolph von Salis, geboren vóór 1240, en zijn vrouw Von Süβ wonen in 1282 en 1293 in Soglio. Dit is de Italiaanse naam voor Sils im Engadin (Duits) of Segl (Romaans), een dorpje in het Zwitserse kanton Graubünden aan de rivier de Inn richting de Donau en de weg van St. Moritz richting Italië.

 

Soglio

Siglio

De in 1487 in de rijksadelstand verheven Gupert “de Grote” von Salis heeft bezittingen in Casaccia, Avers, Engadin, Plurs en vooral in Soglio, vandaar de uitbreiding van zijn naam tot Von Salis-Soglio.

MAYENFELD

Rudolph ‘Doxinia’ von Salis in de vijfde generatie is rond 1450 grondeigenaar in het Zwitserse stadje Maienfeld. Omdat de naam van deze stad binnen de definitie van de familienaam valt en omdat een tak van het geslacht Von Salis naar dit stadje is vernoemd, volgt hier een uitgebreide behandeling.

Maienfeld ligt 20 kilometer ten noorden van Chur, waar de noordpunt van het kanton Grau­bünden grenst aan het vorstendom Liech­tenstein. Het is de derde stad aan de Rijn, strategisch gelegen, vooral omdat er vanuit het laaggele­gen centrum een veer­pont de rivier over­gaat en omdat een belangrijke Noord-Zuid-verbinding over land door de stad loopt.

Buiten de muren van Maienfeld ligt het landgoed Salenegg. Het gebied werd verworven door Vespasian von Salis en zijn vrouw Anna von Schauenstein in 1594. Zij bouwden daar het enorme landhuis en gaven het de naam Salenegg. Tot op de dag van vandaag is het eigendom van de familie en is het vooral bekend van de geproduceerde wijn.

 IMG_0497

Salenegg

H.C. Gijger, “Wahrhaffte Verzeichnüs des Prättigöws, der Herrschaft Meyenfeldt gelegenheit umb Chur, und angröntzenden Landschaften sampt den Treffe so die Pündtner mit ihren Feinden gethan”, Frankfurt 1622.
I. Kuoni, “Maienfeld, St. Luzisteig und die Walser”, Maienfeld 1921.
Johanna Spyri, “Heidi’s Lehr- und Wander­jahr”, Zürich 1880.