3.1.7. Afsluiting

In 1888 beantwoordt  Dorette von Meyerfeld, kleindochter van Wilhelm August, familievragen van haar achterneef Knobel in Pretoria. Zij legt uit dat van Friedrich August nog twee kleindochters leven (Anna en Clothilde). In haar tak leven ook nog enkele vrouwen. Er is echter nog maar één man:

De hoop om de naam te bewaren ligt bij onze neef, Edward von Meyerfeld, al 40 jaar oud, en die nog geen voorbereidingen voor een huwelijk heeft getroffen.

De laatste telg waar het om gaat is Wilhelm Ludwig Eduard (1844-1898). Hij is apotheker in Wiesbaden. Uiteindelijk trouwt hij toch wel, namelijk in 1896 met Bertha Wilhelmine Dietz (1863-1918). Zij krijgen maar één dochter Emma, die op 21-jarige leeftijd overlijdt. Daarmee is zeker dat de naam gaat uitsterven: Anna draagt de naam als laatste bij haar overlijden in 1940.

Wilhelm von Meyerfeld

Toch is er iemand in de familie Dietz die de familienaam nog wat langer laat voortleven, in de Verenigde Staten zelfs. Hoe zit dat? De broer van Bertha –  Alexander Wilhelm, een in Frankfurt bekende auteur – heeft naast drie dochters een zoon Hermann Wilhelm of Walfgrud, geboren op 8 september 1904 in Danzig. Deze emigreert naar Amerika met de achternaam Dietz von Meyerfeld; alle leden van het gezin van zijn tante Bertha zijn dan overleden. Hij is daar civiel ingenieur. Alexander komt zijn zoon in 1929 langere tijd bezoeken. In 1934 overlijdt Alexander in Bad Homburg bij Frankfurt; Hermann reist dat jaar met zijn 61-jarige moeder Emilie Lejeune van Bremen naar New York. Dat jaar wordt hij genaturaliseerd in Berkshire County Court of Common Pleas te Reading. Hij trouwt in een Amerikaanse familie Dietz: zijn vrouw Frances T. is geboren in Annapolis, 3 augustus 1913, en zij is dochter van Herbert Edwards Dietz (1890-). In 1936 vaart hij met haar heen en weer naar Bremen. In 1937 gaan zij per schip twee keer naar Hamilton, Bermuda op vakantie. Op 26 maart 1838 wordt een dochter Helen Theshald geboren in Reading, Berks PA. Eind 1941 is Hermann vrijwilliger in het Amerikaanse leger en woont op Fort Adams, Newport, Rhode Island. Hermann overlijdt in Pinellas, Florida. Daarmee eindigt ook de familienaam Dietz von Meyerfeld.

Het Hessische geslacht Von Meyerfeld heeft een aantal overeenkomsten met het Zweedse geslacht Meijerfeldt:
– een kleine omvang (28 personen in 5 generaties),
– na een korte periode uitgestorven (1757 tot 1941),
– door oorlog verdreven uit de stad van oorsprong Konstanz naar Bazel en later Hessen,
– verheffing in de adelstand,
– toevoeging van “feld” aan “meyer”.
Er zijn ook verschillen:
– een ander Europees gebied: Centraal-Europa,
– een eeuw later,
– grotendeels andere voornamen bij de mannen (Alexander, Anton, Burghard, Christian, Eduard, Ernst, Ferdinand, Jacob, Ludwig, Theodor,
Wilhelm, Wolfgang) en bij de vrouwen (Agnes, Amalie, Carolina, Charlotte, Clothilde, Dorethea, Elisabeth, Emma, Franziska, Fernardine, Friederika, Helfrida, Jeanette, Johanna, Maria, Philippine, Sophia, Theodora, Theresia, Wilhelmina).

Met de Nederlandse familie Von Meijenfeldt  overheersen de verschillen (ander Europees gebied,  andere voornamen). Er zijn een paar aanrakingspunten:
– Johann Rudolf (H.493431), geboren in Bazel in 1719, reist naar Amsterdam, woont in de Warmoesstraat en is zijdekoopman. Bij zijn trouwen met Susanna Roeters (1722-1777) in 1745 is zijn naam vernederlandst tot Jan Rudolf Meijer en is hij gereformeerd. Zij krijgen twee dochters: Susanna Maria (1746-1768), die huwt met Gerhard Blank uit Duisburg, en Sibilla Maria (1751-1821), die huwt met Hendrik Arnoud Laan (1735-1809). In 1757 hoort Jan ongetwijfeld van de adelstand van zijn achterneef in Hessen (hun opa’s waren broers). Op een gegeven moment verhuist het gezin met aanhang van Amsterdam naar Baarn, waar Jan Rudolf Meijer op 92-jarige leeftijd in 1811 sterft.
– Er is een algehele overlap in periode tussen de twee families en in het geslacht Von Meyerfeld komt de voornaam Wilhelmine enkele malen voor, maar net niet omstreeks 1801 om doopgetuige in Amsterdam te kunnen zijn.
– De geadelde Alexander Wilhelm Ludwig Meyer von Meyerfeld heeft een dochter Frederike Charlotte Louisa Jeanette, die huwt met Alexander Wilhelm Ludwig von Büchenröde. Deze treedt na hun echtscheiding in 1806 in Plettenberg Baai, Zuid-Afrika als kolonel in Nederlandse dienst en bevrijdt in 1813 Deventer van de Franse bezetting.