4.1.5. Nieuwjaarswens

Bij de fraaie tekeningen bevindt zich een Nieuwjaarswens van Johan August (1808-1878) aan zijn opa en oma Pieploo, alsook zijn tante Engeltje Pieploo, de 24-jarige zus van zijn moeder. De grootouders Pieploo waren de peetouders van Johan August.

image004Deze tekening levert de volgende gegevens op:

Het is een pentekening, ingekleurd met verf. In het hart van de tekeningen staat een twaalfregelig gedichtje. De kwaliteit van de tekening is zodanig, dat Jantje deze op 2-jarige leeftijd natuurlijk niet zelf maakte. Omdat een derde soortgelijke tekening afkomstig is van de stamvader zelf, ligt het voor de hand dat hij de tekenaar was. De tekst van de gedichtjes zijn bovendien in het handschrift van de stamvader zelf geschreven.

In de tekening staat rondom het gedicht een lijst van rechte lijnen en bastionen op de vier punten. Verder staat er een kroon boven en is alles omgeven door een laurierkrans. De belijningen lijken een beetje op de vesting in het Zweedse wapen. De kroon boven het gedicht is een gravenkroon.

De gravenkroon is een prikkel om eens naar het Zweedse geslacht te kijken. Daar is een frappante gelijkenis. De compositie van gravenkroon en twee lauriertakken met strik op de tekening is in alle details precies terug te vinden op de vloer in de St. Andreas Kirche in Nehringen, namelijk rondom de tekst op de afdeksteen van de graftombe van de graven Meijerfeldt!

Afdeksteen familietombe Meijerfeldt, Andreas Kirche Nehringen. Foto: Henk van Luijk
Afdeksteen familietombe Meijerfeldt, Andreas Kirche Nehringen.
Foto: Henk van Luijk

Hiermee is een heel directe verbinding tussen de Nederlandse stamvader en Nehringen gevonden. Hoe de stamvader aan de compositie op de afdeksteen kwam is giswerk. Hij kan uit zijn geheugen hebben geput, vóór de jaarwisseling van 1811 zelf naar Nehringen zijn gereisd en het hebben nagetekend, of hij kan een schets hebben gekregen van bezoekers uit Nehringen bij de geboorte van zijn zoon Johan August in 1808.