3.4.3. Oostenrijk

Johann Baptist Meiern von Meyernfeldt werkt onder graaf T.A.R. von Harrach voor de Duitse keizerin Maria Theresia. Zijn zoon Johann Ehrenfried Joachim “GehOberFinanzRat”, vrij vertaald koninklijk vertrouwd senior financieel adviseur. Hij ziet in Berlijn hoe de Franse kolonie zijn armen van brandhout voorziet; hij vraagt en krijgt in november 1779 toestemming om hetzelfde te doen voor de Duitse armen en richt de “Gesellschaft deutscher Nation zur Versorgung wahrer Hausermen in Berlin mit Brennholz” op. Gedurende maar liefst 51 jaar is hij de leidende kracht van deze succesvolle en uitdijende beweging. Hij maakt in 1802 zijn testament. (3)

Franz von Mayersfeld ridder Von Löwenkron is sinds 1801 Weens Hofsecretaris, later Tabakshandelaar in Leipnitz, verkoopt 1804 zijn bibliotheek van 500 boeken over geschiedenis, schilder- en beelhoudkunst voor 4100 florint aan de Prämonstratenser kloosterbibliotheek in Nova Rise, Moravië, Tsjechië. Wapen volgens Rietstap:

Écartelé: aux 1 et 4, de gueules, au lion d’or, tenant une épée d’argent, garnie du second, celui du 1 contourné; aux 2 et 3, d’azur, à une couronne d’or en chef et une étoile du même en pointe. Deux casques couronnés.

Maximilian von Mayerfeld (1761-) is rond 1801-1803 actief in het theaterwezen in Wenen.

Karl Lorenz Mayer Ritter und Edler” von Mayerfeld bezit bij Vlisbiburg in Beieren tot 1833 de Hofmark Gerzen en Aham, samen met Mangern, Johannesbrunn en Loizenkirchen.

Er zijn vier personen in de (latere) Oostenrijkse Nederlanden die de achternaam Van Meynvelt dragen. Het gaat om Thomas, schepen van Mechelen, afbeelding van 26-08-1390. (7) Daarnaast gaat het om de zussen Lutgardis , overleden in 1393 en Elisabeth, die dan al dood is. (8) Beide vrouwen zijn stiftdame kanunnikes van het vrouwenklooster St. Amor van Munsterbilzen (ten westen van Maastricht). Van dat klooster en die tijd stamt de één na oudste Nederlandse zin Tesi samanunga was edele unde scona (Deze kloostergemeenschap was edel en schoon). De stiftdame is benoemd door de bisschop van Maastricht. Zij is vorst in het Heilige Roomse Rijk over de abdij en 5 omliggende dorpen. Voorwaarde is dat de tien voorgaande generaties aan vaders- en moederszijde van adel zijn. De stiftdame treedt niet in het klooster maar verblijft er om een uitstekende huwelijkspartij in de hoge adel te worden.

Munsterbilzen
Munsterbilzen

De vierde persoon is Agnès van Menvelt, ook stiftdame kannunnikes in Munsterbilsen, overleden in 1423 en gehuwd met Gerard Van Schombeeck, schepen van Vliermael in 1428 en 1448. (9)