3.1.2. In de rijksadelstand

Op 15 maart 1757 verheft keizer Frans I te Wenen Wilhelm Ludwig Meyer in de rijksadelstand van het keur­vorstendom Hessen. Het wapen onder­gaat sterke uitbrei­dingen.

Tot de wapenbrief in 1757 heet het geslacht Meyer, Mayer of Mair. In dat jaar wordt Von Meyerfeld toegevoegd en wordt de naam dus Meyer von Meyerfeld. De nako­melingen laten vervolgens Meyer onbe­streden uit de naam weg.

Meyer wordt in de rijksadelstand verheven om de volgende redenen. Hij  treedt 1744 in het Hessische leger, maakt veldtochten mee in Schotland en Oostenrijk, waar hij met name dapperheid toont.  Hij is 1754 vaandrig bij de bezetting van Gelnhausen. Eind dat jaar huwt hij op het daar gelegen kasteel Altenhasslau met de enig erfgename Charlotta von Drach, waar hij ook gaat wonen. In 1756 is hij nog 1e luitenant in Prinz-Isenburg, maar wordt daarna uit het infanterieregiment ontslagen.

Hessen wordt in de Zevenjarige Oorlog door de Fransen bezet en door alle gebreken sterven de twee jongste kinderen en de eerste vrouw. De tweede vrouw heeft de welluidende naam Freu­denstein en stort zich dienovereenkomstig in het uitgaansleven, maar heeft geen bezit en bemoeit zich niet met opvoeding en onderhoud. Een oudere zuster van Wilhelm Ludwig neemt deze taak op zich na een moeizame scheiding.