3.4. Het Graubünder geslacht

In het grootste Zwitserse kanton Graubünden woonde een adellijk geslacht met de lange naam Von Salis-Soglio-Mayenfeld.

Graubünden ligt geheel in de Alpen, grenzend aan Italië, Oostenrijk en Lichtenstein. De hoofdstad is Chur, dat ligt bij de samenkomst van de twee hoofdtakken van de Rijn. Ooit was dit het westelijke deel van de Romeinse provincie Raetia.

Von Salis is één van de oudste adellijke geslachten van Europa. Het stamt naar zeggen af van een Romeinse stadhouder van Raetia. Een andere link wordt gelegd naar het geslacht Salici, dat op de zuidflank van de Alpen in het Italiaanse Como leeft. Vanaf het begin van de stamboom staat het adellijke voorvoegsel “von” (Duits), “di” (Italiaans) en “de” (Frans) er bij.

De eerst traceerbare telg van het adellijke geslacht is Rudolph von Salis, geboren vóór 1240, overleden 1300. De naam van zijn vrouw is Von Süβ. De nakomelingen van Rudolph staan veelal in Milanese dienst. Rudolph ‘Doxinia’ in de vijfde generatie leeft rond 1450 nabij Chur. Het hele geslacht Von Salis stamt van hem af, ook de zijtak met de naam Mayenfeld.

Zowel Soglio als Mayenfeld refereren aan de woonplaats. Rudolf von Salis woont in 1282 en 1293 in Soglio, een hoog in de Alpen gelegen stadje op de grens met Italië, hemelsbreed 170 kilometer ten westen van Fassa (zie het Tiroolse geslacht). Rudolph ‘Doxinia’ is grondeigenaar in het Zwitserse stadje Maienfeld vlak bij Chur.

Dit geslacht vertoont veel verschillen met alle hiervoor behandelde adellijke geslachten: een enorme omvang, een lange periode verbonden aan een klein gebied, van oeroude adel en namen afkomstig van een stad (niet van een beroep). Er zijn wel twee gelijkenissen: een band met Nederland (enkele grote gezinnen strijken neer in Breda en Den Haag) en de naam sterft hier uit.